BIH

DF ne odustaje, traže finansijsku policiju u javnim preduzećima FBiH

Održana konferencija za novinare ministara stranke

Autor:S. D.

17.5.2015

Demokratska fronta se protivi imenovanju novih upravljačkih struktura u javnim preduzećima u većinskom vlasništvu FBiH, sve dok Finansijska policija FBiH ne uđe u ta preduzeća i ne utvrdi eventualnu odgovornost i krivce za stanje u kojima se ta preduzeća nalaze .

Rečeno je ovo na današnjoj konferenciji za novinare ministara Demokratske fronte u Vladi FBiH , kojoj su prisustvovali Aleksandar Remetić, ministar trgovine, Reuf Bajrović, ministar energije, rudarstva i industrije, Milan Mandilović, ministar rada i socijalne politike, te Snježana Soldat, ministrica okoliša u turizma.

- Prije poduzimanja bilo kakvih novih koraka želimo da budu identificirani koji su odgovorni za gubitke koji se mjeri desetinama, a rekao bih pretpostavlja se i stotinama miliona KM. Ne možemo prihvatiti imenovanje novih upravljačkih struktura koje će nastaviti da po političkim instrukcijama uništavaju resurse u vlasništvu građana ove zemlje – kazao je Remetić novinarima.

Odgovarajući na upit novinara zašto su ministri DF-a prvo dali saglasnost za to da se na posljednjoj sjendici Vlade FBiH, informacija o „Aluminiju“uvrsti u dnevni red, a potom je traženo njeno skidanje s dnevnog reda, zbog čega su ministri HDZ-a odbili doći na sjednicu, ministar Bajrović je kazao da je sama informacija o „Aluminju“ kao takva bila korektna, no tvrdi da su ministri DF-a dan uoči sjednice dobili kako je kazao kredibilne informacije da se shodno toj tački dnevnog reda u „Aluminju“ namjerava uraditi nešto nelegalno.

- A, to je donijeti zaključak na Vladi da se smijeni Uprava . S obzirom da se mi žestoko želimo držati zakona i svih važećih pravila , to što je tada nama rečeno je neprihvatljivo, zato što država nije većinski vlasnik „Alumija“, nego 44 posto i to odnedavno. Tako kako bismo spriječili da sudovi vraćaju i postavljaju ljude , mi smo odlučili to povući s dnevnog reda Vlade i to je naše legalno i legitimno pravo da uradimo- kazao je Bajrović.

Na novinarsko pitanje, do kada bi mogla potrajati aktuelna kirza u Vladi FBiH u čijem radu ne učestvuju ministri HDZ-a, te da kako komentira najave iz HDZ-a da bi moglo doći do raskida koalicije, Bajrović je kazao da su u DF-u spremni za razgovore.

. Sjednice Vlade se moraju održavati . Mi pozivamo one koji nisu došli na Vladu da dođu, da radimo, da se dogovaramo. Kompromis nije slabost, mi smo uvijek spremni za razgovore, ali ne može kompromis biti da je uvijek onako kako jedan od sagovornika traži.

Bajrović nije mogao potvrditi hoće li Željko Komšić, predsjednik DF-a, prisustvovati sastanku koji je za sutra s Bakirom Izetbegoviće, zamjenikom predsjendika SDA najavio Dragan Čović, lider HDZ-a, te je kazao da ne zna ni hoće li sastanka sutra i biti.