KOLUMNE

Cijena profesionalnosti

Komentar dana

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

17.5.2015

Pokušaji provale u stan i ured sarajevske advokatice Vasvije Vidović posljednji su u nizu napada na advokate i advokaturu, jednu od najstarijih profesija u BiH.

No, začuđujuće je i šokantno da vlasti u BiH ništa ne čine da otkriju napadače na advokate. Pogotovo iznenađuje izostanak bilo kakve reakcije države u ovakvim slučajevima jer, s obzirom na to da je advokatura sastavni dio ustavnopravnog i zakonodavnog miljea, napadi na advokate su napad na pravni sistem zemlje.

No, imajući u vidu sveukupne odnose u BiH, to što su napadi na advokate, posebno one koji rade na predmetima čija suština se itekako tiče pojedinih političara, učestali, a za vlasti „nevidljivi“, jasno implicira da postoji nečiji interes za sijanjem straha i ušutkivanjem advokatskog esnafa.

Upravo strahovit pritisak na Vidović, ali i raniji napadi na njene kolege Senada Krehu, Izeta Baždarevića, Faruka Balijagića, Ilijasa Midžića, Seada Temima, Asima Crnalića... čiji vinovnici nikada nisu otkriveni, pokazuju da se u zemlji polako, ali sigurno, želi stvoriti atmosfera u kojoj će ruka (ne)pravde iza rešetaka slati samo one na koje tipuje vlast.

Advokati su, očigledno, postali „hodajuće mete“ zbog nastojanja da očuvaju svoj i dignitet svoje profesije, a time i državnog poretka, upravo zato što su u sistemu apsolutno poremećenih vrijednosti u BiH pokazali da su sposobniji od pojedinih tužilaca koje su demaskirali kao sluge vlasti.

Znakovito i zabrinjavajuće je da do sada nije otkriven nijedan napadač na advokate, osim ubice advokatice Jasmine Koričić iz Bihaća. A baš pozadina tog slučaja (osveta zbog koristoljublja), nameće zaključak da vlast ima alate da razotkrije ovakve slučajeve.

Za sada ohrabruje jedino stav žrtava među advokatima da ih ništa neće zaplašiti i da će ustrajati u profesionalnom obavljanju svoga posla, ma koliku cijenu platili zbog toga.