NOGOMET

DAN ODLUKE Sarajevo i Željezničar igraju derbi za titulu!

U subotu u 17 sati na stadionu "Asim Ferhatović Hase"

N. K.

15.5.2015

Svi fudbalski putevi sutra vode na naš najveći stadion "Asim Ferhatović Hase" gdje vječiti rivali s Koševa i Grbavice igraju svoj 105. prvenstveni duel. Iako nakon derbija neće biti poznat prvak, pobjednik će steći ogromnu, možda i ključnu prednost u borbi za titulu.

U derbi utakmici ponekad odlučuju momenti koji nemaju mnogo veze s mogućnostima pojedinaca, a česta fraza koja se koristi je da u derbiju nema favorita.

Sarajevo se nalazi u odličnoj formi u posljednje vrijeme te su bordo momci preuzeli prvo mjesto na tabeli s bodom prednosti u odnosu na rivala Željezničar. Mnogi zasluge za ovo pripisuju povratniku na trenersku klupu Dženanu Uščupliću, koji je pobjednički niz započeo u 23. kolu na Otoci pobjedom protiv Olimpica rezultatom 1:0.

Inače, tim s Koševa je ove sezone ostvario 17 pobjeda, osam remija i samo dva poraza, postigavši 49 golova i primivši svega 16 golova. Najbolji strijelac je Leon Benko s osam postignutih golova.

I Željezničar se nalazi u odličnoj formi nakon kiksa protiv Slobode na svojoj Grbavici. Plavi ima najbolji napad u ligi s 50 postignutih golova, ali je odbrana tek na četvrtom mjestu u ligi s primljenim 21 golom. Najbolji strijelac Premijer lige i ujedno svoje ekipe je reprezentativac BiH Riad Bajić.

Prednost Željezničara uoči derbija će svakako biti to što su svoj cilj u ovoj sezoni, a to je igranje u Evropi, već ostvarili, dok je Sarajevo u poziciji da mu je bitno samo prvo mjesto. gledajući na omjer uloženog u odnosu na ostatak klubova u Premijer ligi BiH.

S druge strane prednost Sarajeva je to što ima više igrača koji mogu napraviti razliku, a svakako da će najviše problema imati u zadnjoj liniji nakon brojnih povreda i suspenzija.

Do sada su odigrana 104. prvenstvena derbija a jednu pobjedu više ima Sarajevo (31). Historija okršaja na Koševu sasvim je drukčija na najvećem bh. stadionu. Sarajevo je pobjeđivalo u 24 navrata, koliko se utakmica završilo i neriješenim rezultatom. Željo je slavio u 14 susreta.

Zanimljivo da je Željezničar posljednju pobjedu na Koševu slavio davne 2004. godine, dok već četiri godine Plavi ne znaju za pobjedu nad vječitim rivalom. Hoće li se historija promijeniti u subotu, ostaje da vidimo sutra oko 19 sati.