BIH

Genocid u Srebrenici ulazi sa pet drugih najvećih genocida u komemorisanje i izučavanje u Kanadi

Parlament Kanade jednoglasno usvojio Drugu rezoluciju

A. TIRO

14.5.2015

Parlament Kanade jednoglasno je usvojio Drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici, potvrdio je za "Avazov" portal Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

- U Kanadskom parlamentu danas je jednoglasno usvojena druga rezolucija o genocidu u Srebrenici i BiH. Prva rezolucija je usvojena 19. oktobra 2010. Ovom rezolucijom potvrđuje se prethodna rezolucija M-416, a 11. juli se potvrđuje kao Dan sjećanja u Kanadi na žrtve genocida u Srebrenici. Genocid u Srebrenici ulazi sa pet drugih najvećih genocida u 20 stoljeću u komemorisanje i izučavanje svakog aprila koji je u Kanadi proglašen mjesecom borbe protiv genocida - kazao je Ramić.

Velika pobjeda Bošnjaka

Usvajanje druge rezolucije u godini kada se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici, kaže Ramić, je velika pobjeda Bošnjaka i njihovih organizacija u Kanadi, s obzirom da je bilo, u vezi sa tim, velikih otpora i destrukcija kako određenih kanadskih političkih subjekata, tako i veoma jakog lobija.

- Na taj način još jedna od velikih svjetskih zemalja, u kojoj živi veliki broj Bošnjaka, je priznala planetarni zločin, najveći u Evropi nakon Drugog svjetskog rata – genocid u Srebrenici, sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija, jula 1995. Istovremeno, ovim se stvaraju uslovi da se eleminiše relativiziranje i minimiziranje ovog zločina, čega je bilo u Kanadi.  Kanada se tako pridružila drugim zemljama u solidarnosti prema žrtvama  zločina genocida nad Bošnjacima i pokazala svoju reputaciju kao zemlja koja se zalaže za mir, istinu i pravdu i štiti ljudska prava i slobode - pojasnio je Ramić.

Kanadska reputacija na internacionalnom planu će, prema Ramićevim riječima, ovom rezolucijom biti više poštovana.

ramic-1

Emir Ramić

- Usvajanjem Rezolucije Kanada šalje jasnu poruku svim onim koji zloupotrebljavaju vlast, ljudska prava i slobode da će uvjek podržavati mir kroz pravdu i istinu o genocidu nad Bošnjacima. Svi Kanađani trebaju podržati ovu rezoluciju, tako da se genocid nad Bošnjacima nikad ne zaboravi, da ljudi žive zajedno u miru, poslije pobjede istine i pravde i da se nikad ne ponovi ono što se desilo Bošnjacima. Na kraju usvajanjem rezolucije Kanada daje nadu onima koji su je izgubili. Da bi išla naprijed, Kanada mora pamtiti Srebrenicu. Žrtve Srebrenice nisu samo brojevi. To su svjedočanstva o nestanku bošnjačkog čovjeka, bošnjačke porodice, bošnjačkih generacija. Sve može biti tema kompromisa, ali bosanska država i bošnjačka žrtva – nikad. Zašto? Zato što bez bosanske države i bez aktivne uspomene na bošnjačku žrtvu nema bošnjačkog naroda. To je granica koja mora biti uspostavljena u svakoj bošnjačkoj glavi. Zapad se izgradio po devizi: «nikad više genocid» iz Drugog svjetskog rata, što nije spriječilo događanja u Srebrenici. Srebrenički genocid je povrijedio pravo postojanja zapada, pa samim tim i Kanade - kazao je za "Avazov" portal Ramić.

Za Kanadske Bošnjake rezolucija treba biti početak rada na strateškoj viziji razvijanja kulture pamćenja u bošnjačkom biću.

Pravo na budućnost

- Rezolucija treba da skenira bošnjačka distanciranost od bošnjačke žrtve, jer bošnjačka žrtva nije predmet zaborava. Onaj koji kontrolira prošlost kontrolira i budućnost. Bošnjačke žrtve su ključ koji zaključava bošnjačko pravo na budućnost. Bošnjačko pamćenje mora nadjačati suze, ojačati moral, očvrsnuti ambiciju i postati apsolutni kompas u ponašanju i činjenju svega bošnjačkog. U svakoj je bošnjačkoj žrtvi ispisan i naš život. Iskustvo žrtve se treba prenijeti kroz vrijeme, prostor, generacije. Danas su žrtve genocida pobjedile za istinu i pravdu u Kanadi. Zato je ovo veliki dan za Bosnu i Hercegovinu. Veliki dan za Bošnjake. Veliki dan za sve prijatelje istine i pravde u svijetu. Istina o genocidu u Srebrenici i BiH je politički i pravno formulirana u Parlamentu Kanade, jedne od najrazvijenijih zapadnih demokratija. Ova rezolucija je dokaz da se za istinu i pravdu isplati boriti. Ona  simbolizuje priznanje Kanade da se desio genocid nad Bošnjacima pred pasivnim očima cijelog svijeta. Ona simbolizuje priznanje Kanade da zajedno sa drugim državama nije uradila sve što je mogla da bi se najveća ljudska tragedija u Evropi poslije Drugog svjetskog rata spriječila. Hvala svim kanadskim Bošnjacima koji su učestvovali u ovoj borbi. Hvala svim prijateljima istine i pravde koji su nas podržavali, posebno u momentima kada smo bili izloženi napadima onih koji pokušavaju negirati genocid. Hvala sredstvima informisanja koji su redovno objavljivali sve rezultate naše borbe.  I na kraju hvala sponzoru rezolucije Brian Masse - kazao je na kraju razgovora Ramić.