REGION

''Žene u crnom'' zgrožene odlukom o rehabilitaciji Draže Mihailovića

Predsjednica organizacije Staša Zajović

Autor:Fena

14.5.2015

Predsjednica organizacije ''Žene u crnom'' iz Srbije Staša Zajović ocijenila je uvredljivom odluku Višeg suda u Beogradu kojom je rehabilitiran ratni zločinac Draža Mihailović, vođa ravnogorskog četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. 

- Nismo očekivali drugačiji ishod, ali uprkos tome mi smo zgrožene, a pogotovo vrijeđa atmosfera fašističkog slavljenja ratnog zločinca koja je vladala u Palati pravde - kazala je Zajović. 

U tom procesu ne radi se o pravnom aktu, smatra ona, nego o ideološkoj političkoj volji i rehabilitaciji poraženih fašističkih snaga u Drugom svjetskom ratu. 

Zabrinjavajuće je, naglašava ona, da se kontinuirano slavi ideologija prakse četničkog pokolja. 

- Pod tom istom ideologijom, istim znamenjem, izvršeni su masovni zločini i ubijanja civila u BiH, Kosovu i Hrvatskoj. Naravno da smo zabrinuti jer ovo izaziva dodatni opravdani strah kod žrtava masakara uključujući i genocid '90 godina - istakla je Zajović. 

Dodala je da su antifašisti ovom odlukom razočarani te da će nastaviti slati poruku da se digne glas protiv ''fašizacije''. 

Podvlači da su članice organizacije ''Žene u crnom'', tokom praćenja odluke, bile pod jakom policijskom zaštitom, a da je u sali vladalo veliko oduševljenje.