BIH

LIVNO Ministar Galić primio predstavnike sindikata srednjih škola

Razgovori o dosadašnjoj saradnji i dijalogom sa resornim ministarstvom)

Autor:A. K.

13.5.2015

Petar Galić, ministar obrazovanja u Vladi Livanjskog kantona (LK), primio je danas rukovodstvo sindikata srednjih škola LK: Ladislava Kutlešu, Slobodana Radoša i Matu Vrdoljaka.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji i dijalogu resornog ministarstva i predstavnika ovog sindikata pri čemu je izražena potreba da se saradnja i dijalog nastave.

Dogovoreno je da će nakon dostavljanja relevantnih informacija od strane računovodstava srednjih škola, ministarstvo u saradnji s Ministarstvom financija i u skladu s dinamikom punjenja kantonalnog budžeta za 2015. godinu, utvrditi  način i intenzitet isplate zaostataka razlike putnih troškova za razdoblje 2010.-2013. u koju svrhu će se oformiti i komisija za kontrolu prebivališta zaposlenih u srednjim školama.

Razgovaralo se i o novom prijedlogu obračuna mentorstva za maturalne radove, te o dosadašnjim aktivnostima ministarstva vezano za formiranje Zavoda za odgoj i obrazovanje, izradu pedagoških standarda i normativa za srednje škole, o aktivnostima na izmjeni i dopuni Zakona o srednjem obrazovanju, kao i uvođenju novih struka u srednje strukovne škole za sljedeću školsku godinu, čime bi se kvalitet obrazovanja svih srednjih škola LK  podigao na veći nivo i struke uskladile s postojećim tržištem rada.