BIH

ZDK Vlada prenijela ovlasti nad obrazovanjem

Usori organizacija osnovnog i srednjeg školstva

Autor:V. B.

13.5.2015

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kako je istakao premijer Miralem Galijašević, prihvatila je prijedlog iz Općine Usora i na ovu lokalnu samoupravu, po uzoru na Žepče, koje od ranije organizira osnovno i srednje obrazovanje, prenijela svoje nadležnosti.

- Finansijski efekti su isti i Zakon o prenosu nadležnosti ZDK na Općinu Usora po skraćenom postupku upućujemo na Skupštinu ZDK- kazao je Galijašević.

On je i dodao kako će naredna školska godina u Usori biti realizirana po ovom zakonu.

Data je prethodna saglasnost za kreditno zaduženje ZDK-a kod Svjetske banke za realizaciju regionalnog vodovoda “Plava voda”, a u korist Zenice. Ućešće ZDK bit će 1,925 miliona eura ili 17,5 posto, ali će konačnu odluku o kreditu, na period od 17 i uz grejs period od tri godine, dati Skupština ZDK. Godišnja rata kredita bit će oko 400.000 KM.

- Rate će se finansirati iz vodnih naknada koje pripadaju Općini Zenica- kazao je resorni ministar voda Himzo Smajić (SDA).  Svi općinski centri za socijalni rad, kako je istakao ministar socijale Nurdžihan Šahinović (SDA), okončali su proces isključenja 1400 korisnika tuđe njege i pomoći, te ih prebacili na teret Federacije BiH.

ZDK će godišnje uštedjeti 2 miliona KM.

Kantonalna bolnica Zenica (3.978.000 KM), Zavod za bolesti ovisnosti (60.000) i Zavod za medicine rada ZDK (130.000) poslovali su negativno u 2014., dok je, kako je istakao ministar zdravstva Bojan Gvozdenović (DF),  pozitivno poslovao Zavod za javno zdravstvo ZDK (68.000 KM).