BIH

Mandilović ne zna zakon, Vlada treba smanjiti boračke penzije

Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO, tvrdi da nedostaje novca

E. MASLO

11.5.2015

Ministar rada i socijalne politike Federacije Bosne i Hercegovine Milan Mandilović (DF) očito ne poznaje zakone, kaže za "Dnevni avaz" Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, reagirajući na saopćenje ministra o boračkim penzijama.

Mandilović je krajem sedmice saopćio da je odbio zahtjev da smanji penzije korisnicima koji su penzionisani na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Loši savjetnici

Zbog nedostatka novca i povećanja broja korisnika, Zavod PIO/MIO zatražio je od ministra Mandilovića da Vladi Federacije BiH uputi prijedlog kojim bi se koeficijent ovih boračkih penzija smanjio dvostruko, sa plus 1 na 0,432.

- Ministra Mandilovića očito su savjetnici doveli do zabune. Novi je ministar i vjerovatno još nije mogao upoznati sve zakone. Resorno ministarstvo tu će odluku morati dostaviti Vladi FBiH, a onda će Vlada donijeti konačnu odluku, na osnovu informacija o utrošku koje je dobila od PIO/MIO. Zakonom je iznos za boračke penzije limitiran, iako broj korisnika raste i sredstva nisu dovoljna - kazao je Krnjić.

krnjic

Krnjić: Smanjiti penzije

Drugi način

Direktor Zavoda PIO/MIO rekao je da je prošle godine budžet za boračke penzije probijen za 15 posto, a to je više od 12 miliona KM.

- Ove godine taj postotak nastavit će rasti i vjerovatno će biti približno 20 posto. Da bismo se držali zakona, Vlada FBiH mora smanjiti koeficijent, a ako ne, finansiranje treba riješiti na neki drugi način - rekao je Krnjić.

Šta će reći MMF

Mandilović za naš list kaže da se nova sredstva za penzije moraju pronaći u budžetu. No, s obzirom na ranije stavove Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), teško da će Vlada FBiH moći iz budžeta izdvojiti dodatni novac za penzije.  

- Rješenje su daljnje uštede i angažiranje unutarnjih rezervi, odnosno rebalans budžeta. Na liniji reformske politike i programa nove Vlade FBiH svi trebamo podnijeti teret reformi i ušteda - kaže Mandilović.