BIH

Azem Vlasi: Bojim se da će uslijediti progon Albanaca!

Savjetnik Vlade Kosova za "Avaz"

M. AŠČIĆ

11.5.2015

Savjetnik Vlade Kosova za vanjske poslove, analitičar i nekadašnji jugoslavenski političar Azem Vlasi rekao je jučer za "Dnevni avaz", komentirajući sukobe u Makedoniji, da sve govori kako iza napada stoje "obavještajni krugovi iz Rusije i Srbije koji su u sprezi s određenim krugovima vlasti u toj državi, a zarad svojih interesa".

Vlasi je pojasnio svoje tvrdnje kazavši da su u ove napade najvjerovatnije uključeni ekstremni Albanci za koje se ne zna za čije interese uopće rade. Kazao je da će ova dešavanja imati najveće posljedice upravo po Albance, kako u Kumanovu tako u cijeloj Makedoniji, ali i Srbiji, jer će Albanci sada postati meta progona i zastrašivanja.

- Ovi događaji nisu korisni za opoziciju u Makedoniji, koja je nedavno iznijela na vidjelo prljavi veš u strukturama vlasti. Također, Vladi Makedonije odgovora ovakva situacija kako bi se skrenula pažnje s afere prisluškivanja. Ovdje treba posmatrati kroz prizmu toga kome ovi napadi donose eventualnu korist, a kome najveću štetu - rekao je Vlasi.

Sve ovo što se dešava miriše na srpsko-ruske obavještajne službe koje su veoma zainteresirane za područje Kumanova, navodi Vlasi.

- Sada se može očekivati da Srbija, koja će navodno, ganjajući teroriste na svojoj teritoriji, početi masovno proganjati Albance u Preševu kako bi ih zastrašila i protjerala s ove teritorije. Sada se može očekivati progon Albanaca širom Srbije, ali i sukobi na sjeveru Kosova, gdje žive Srbi - istakao je Vlasi.

EU se mora hitno uključiti

Vlasi je posebno naglasio da se situacija u Makedoniji itekako može reflektirati na cijeli region, jer su odnosi vrlo osjetljivi, kako s političkog gledišta tako i sigurnosne situacije.

- Regija Srbije, Kosova i Makedonije vrlo je krhka i zaoštrena. Čelnici ovih država moraju naći mudrost da se ona smiri. Tu se mora uključiti i EU, jer je situacija u Makedoniji veoma nestabilna - rekao je Vlasi.