REGION

ALBANIJA Utvrditi istinu o Kumanovu

Nakon dramatičnih događaja

Autor:(Mi. K.)

11.5.2015

Vlada Albanije upozorava da se nikako ne smije dozvoliti da kriza u Makedoniji eskalira.

- Dramatični događaji u Kumanovu proteklih dana prijete da ugroze normalnost i etničke odnose koji su i dalje krhki zbog toga što se Ohridski sporazum samo djelimično primjenjuje, ali su apsolutno ključni za opstanak makedonske države - navedeno je u saopštenju albanske vlade.

U takvim okolnostima je neophodno zaštititi ljudske živote, imovinu i ljudska prava svakog građanina Makedonije, bez obzira na etničku pripadnost, poručila je vlada u Tirani.

- Albanska vlada apeluje na vladu i policiju u Makedoniji da omoguće i sprovedu brzu, temeljnu i transparentnu istragu u cilju saznavanja istine i očuvanja stabilnosti Makedonije i regiona - navedeno je u saopštenju.

Iz vlade je takođe dodato da Republika Albanija osuđuje svaki akt nasilja i smatra ga neprihvatljivim za demokratsko društvo koje teži evroatlantskim integracijama.

Albanska vlada je istakla da bi svaki gubitak ravnoteže u vezi s ovim događajima bio neprihvatljiv i da se ne smije dozvoliti eskalacija u etničku krizu, jer bi to bilo katastrofalno po Makedoniju.

Republika Albanija poziva na smirenje, uzdržanost i korektno rješenje krize, navodi se u saopštenju, prenosi "B92".