Cinema City-multiplex

SARAJEVO Na Međunarodnom VIVA film festivalu učestvuje više od 400 autora

Objavljeno: 11. 05. 2015 - 10:28 Novosti » Promo A A A Times Arial
SARAJEVO Na Međunarodnom VIVA film festivalu učestvuje više od 400 autora
Avaz (Savjet Festivala čine eminentni stručnjaci)

Selekcija filmova za prvi Međunarodni VIVA film festival, religijskog, ekološkog i turističkog dokumentarnog filma je završena.

Festival će se održati od 28. do 31. maja u Sarajevu.

Tokom konkursa, za učešće na Festivalu prijavilo se više od 400 autora sa svojim djelima, a selektorska komisija odlučila je da će se za najbolja ostvarenja takmičiti 99 filmova, po 33 iz svake kategorije (religijski, ekološki i turistički film).

Selektovani filmovi su djela autora iz 48 zemalja svijeta, među kojima su Indija, Nepal, Madagaskar, Australija, Južnoafrička Republika, Liban, Španija, Norveška, Italija, Bugarska, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina...

Nekoliko pristiglih ostvarenja imat će svjetsku premijeru na prvom Viva film festivalu, a većina filmova, koji su već osvojili brojna međunarodna priznanja, premijerno će biti prikazani publici u Bosni i Hercegovini.

Svečano otvaranje Festivala će se održati 28. maja od 19 sati u Cinema City-multiplexy u Sarajevu, a tom prilikom će biti upriličena bh. premijera prvog 3D balkanskog igranog filma "Peti leptir", reditelja Milorada Milinkovića.

U tri festivalska dana, projekcije će se istovremeno odvijati u četiri bh. grada: Sarajevo (Bosanski kulturni centar Sarajevo), Vareš, Kakanj (Dom kulture), i Banja Luka.

Savjet Festivala čine eminentni stručnjaci, a jedan od počasnih članova je Antonio Conte osnivač Asocijacija evropske turističke štampe sa sjedištem u Italiji (ITCO-a).

Posebnost je da je VIVA film festival prvi u regionu s tematikom religijskog dokumentarnog filma te je kao takav podržan od brojnih religijskih kulturnih društava, organizacija i istaknutih pojedinaca.

Za kratko vrijeme VIVA Festival postao je član međunarodne filmske organizacije IDA (International Documentary Association).

Festival se održava pod pokroviteljstvom Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

VIVA Festival je nastao na inicijativu članova UG VIVA iz Sarajeva, čiji su članovi filmski radnici i zaljubljenici u sedmu umjetnost, na čelu s umjetničkim direktorom Ratkom Orozovićem,  sarajevskim filmskim i pozorišnim režiserom.

Spisak selektovanih filmova kao i ostale informacije možete pronaći na našem oficijalnom potralu www.vivaba.com.Autor: Mi. K.
Preporučujemo vam