REGION

IVICA DAČIĆ Srbija će reagovati na svaki pokušaj destabilizacije

Ministar spoljnih poslova Srbije

Srna

10.5.2015

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da je Srbija spremna da zaštiti nacionalne i državne interese i da oštro reaguje na svaki pokušaj destabilizacije.

- Srbija je spremna da vrlo oštro reaguje na svaki pokušaj destabilizacije, unošenje raznih nacionalnih sukoba, terorističkih akata i niko ne treba da pokušava da se igra sa državom - rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

To što je Srbija za regionalnu saradnju i što konstruktivno prilazi raznim vrstama dijaloga u Briselu, kaže Dačić, ne znači da je to njena slabost, već njena snaga.

Dačić je najoštrije osudio incidente u Kumanovu, navodeći da je svaki pokušaj destabilizacije Makedonije pokušaj destabilizacije čitavog regiona.

On je poručio da će Srbija uložiti maksimum napora da se doprinese stabilizaciji situacije u toj susjednoj državi.

- Za Srbiju je od samog početka nagoveštaja ovakvih incidenata bilo važno da se zbog mira i stabilnosti celog regiona zadrži stabilna politička i bezbjednosna situacija u Makedoniji - istakao je Dačić i dodao da je za to neophodna podrška čitave međunarodne zajednice.

Dačić je najavio da će sljedeće sedmice u Makedoniju otići specijalni predstavnik predsjedavajućeg OEBS-a za zapadni Balkan, ambasador Žerar Študman i šef radne grupe za OEBS pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Dejan Šaponjić.