REGION

ZAVRŠEN RAT U MAKEDONIJI Ubijeno pet policijaca, više od 30 povrijeđenih, teroristi se predali!

Službene potvrde ove informacije još uvijek nema

Redakcija

9.5.2015

22:55 U Skoplju traje izvanredna press konferencija povodom događaja u Kumanovu. Gordana Jankulovski, ministrica unutrašnjih poslova, saopštila je da je u današnjim sukobima poginulo pet pripadnika MUP-a Makedonije.

22:20 Akcija je završena i teroristi su eliminirani, javljaju makedonski mediji. Prema riječima novinarke Al Jazeere zadnjih pola sata ne čuje se pucnjava.

21:40 U Kumanovu još uvijek traju borbe, a za to vrijeme na granici sa Srbijom vlada velika gužva jer Albanci iz Makednije u brojnoj koloni pokušavaju doći do granice sa Srbijom.

20:10 Ipak ništa od kraja krize u Kumanovu. Desetak terorista se zabarikadiralo u kuće i ne prestaju pucati, navodi reporter N1 na licu mjesta.

20:05 Makedonski mediji javljaju da su pucnji u Kumanovom poptuno utihnuli. Grupa terorista je potpuno razbijena, navodno se predalo 27 osoba. Budući da ih je bilo 70, nagađa se da su ostali pobijeni.

19:45 Makedonska televizija Alfa javila je da su se preživjeli teroristi predali policiji! Navodno ih ima 30-ak i mašu bijelim zastavama iz razrušenih kuća.

Službene potvrde ove informacije još uvijek nema. N1 doznaje da su četiri policajca umrla u bolnici, ali i da ima mrtvih civila.

Bolnice u Kumanovu su prepune, a oni koji su najviše stradali prevoze se helikopterima u Skoplje. Još uvijek se čuju detonacije, a neke kuće su u plamenu.

18:10 Ulicama Kumanova i dalje odjekuju pucnji, a izgorjelo je nekoliko kuća, prenose makeodnski mediji.

17:44 Oslobodilačka nacionalna armija preuzela je odgovornost za napad na makedonsku policiju u Kumanovu, piše prištinski "Bota sot".

Ova grupa, koja se oglasila putem interneta, navodi da je napad na policiju "odgovor na višednevno uznemiravanje Albanaca u okolini Kumanova".

Vjerodostojnost ove tvrdnje, za sada, nije moguće provjeriti.

Iz MUP-a Makedonije je potvrđeno da su u sukobu poginula tri policajaca, dok je više od 20 ljudi ranjeno.

- Napad u Kumanovu je izvela teroristička organizacija koja je došla iz jedne susjedne zemlje - rekao je ranije danas portparol MUP-a Ivo Kotevski.

Makedonski mediji javljaju da policija evakuiše dio stanovništva kumanovskih naselja Diva i "Tode Mendol". 

Pretpostavlja se da policija namjerava da uđe u konačni obračun sa naoružanom grupom i da se zato provodi akcija evakuacije građana.

Naselje Diva, gdje se vode sukobi, gusto je naseljeno, sa uskim ulicama i zbijenim kućama. 

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev pozvao je na prekid antivladinih protesta da bi svi doprinijeli rješavanju situacije u kojoj se našla Makedonija.

17:16 Policija evakuiše širi rejon blokiranog dijela Kumanova, a napadači se probijaju prema centru grada. I dalje se čuju pucnji, a policija navodi da ne može garantovati ničiju sigurnost.

17:03 Zvaničnici još uvijek ne govore o broju povrijeđenih, ali se nezvanično saznaje da je dvadesetak policajaca ranjeno u obračunu sa grupom naoružanih osoba. Oni su se policiji suprotstavili pucnjima iz automatskog oružja, snajpera i granatama.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov prekinuo je svoju posjetu Moskvi kako bi se vratio u svoju zemlju i sazvao sastanak Vijeća sigurnosti.

untitled-3

- Policijska akcija u Kumanovu je preduzeta kako bi se razbila velika naoružana teroristička grupa koja je planirala napade na državne institucije - rekao je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski na vanrednoj konferenciji za štampu povodom akcije snaga sigurnosti koja se od jutros provodi u Kumanovu, javljaju makedonski mediji.

On je odbio da govori o žrtvama i povrijeđenima, ali, kako je naveo, akcija je još uvijek u toku.

- Nakon dobijenih operativnih informacija, jutros je počela akcija protiv velike terorističke grupe koja je planirala napade na državne institucije. Teroristi su ilegalno ušli u Makedoniju iz susjedne države uz pomoć saradnika koji su im pomagali. Nadležni organi su uspjeli da ih lociraju u kućama u kojima su se skrivali u naselju Diva u Kumanovu. Riječ je o naoružanoj i dobro obučenoj grupi za borbu koja se suprotstavila specijalnim jedinicama pucnjima iz automatskog oružja, snajpera i granatama. Zbog specifičnosti terena, uskih ulica i kuća, policija radi po unaprijed formiranoj taktici i obavlja pretrese kuća u naselju - rekao je Kotevski.

untitled-1

On je najavio više detalja o akciji u toku dana.

- U Kumanovu se oseća tenzija, i dalje se čuju pucnji, a stanovnici naselja u kojem se izvodi policijska akcija pakuju se i napuštaju kuće. Svi su oprezni u Izjavama i svi kažu da ne žele rat - rekao je Miško Ivanov, dopisnik B92 iz Skoplja.

14:28 U Kumanovu od jutros traje oružani sukob policije i zasad nepoznate, velike i naoružane grupe, a prema najnovijim informacijama, helikopteri makedonskog MUP-a, osim Kumanova, nadlijeću i Skoplje.

Jake policijske snage raspoređene su i u Skoplju na nekoliko ključnih mjesta.

Iz MUP-a apeluju na građane da ostanu mirni, a hitna pomoć je potvrdila da su ekipe na terenu, javljaju mediji.

Pucnjava u Kumanovu čula se u zoru, a u njoj je povređeno 12 policajaca, od kojih su trojica preminuli.