BIH

Prepoznajete li djevojčicu sa slike iz ratnog Sarajeva?

Poljski fotograf koji je posjetio Sarajevo 1993. želi ispričati priču sarajevske djece

A. UZUNOVIĆ

9.5.2015

Poljski fotograf Robert Urbanski traži djevojčicu Adisu koju je slikao u opkoljenom Sarajevu prije više od 20 godina, kako bi njenu priču ispričao svijetu.

Urbanski je napravio Facebook stranicu kako bi pronašao Adisu, tada 13-godišnju djevojčicu čije tragične oči su ga duboko dirnule.

„Adisu tražim već 12 godina, prije sam je pokušavao naći preko prijatelja u Sarajevu, ali nisam uspio. Sada je veći dio tih prijatelja preminuo, a sa ostalim sam izgubio kontakt jer 23 godine nije malo vremena“, kazao je Urbanski portalu „Avaza“.

robert-danas

Robert Urbanski (Foto: Marek Lasyk ©)

U Sarajevu je slikao preko 100 djece, a sada želi napraviti izložbu kako bi ispričao o patnjama djece u opkoljenom gradu, a ključnu ulogu u izložbi imala bi Adisina fotografija.

„Sreo sam je u januaru 1993. godine na autobuskoj stanici u Sarajevu. Imali smo problema sa autobusom kada je ona sa bratom, pričali smo nekoliko minuta i tada sam je slikao. Sada, 23 godine kasnije želim kompletirati tu priču - ako je još uvijek živa“, kazao je Urbanski.

Na Facebook stranici „ADISA Program 1993 – 2015“ navodi da od susreta sa Adisom nije prestao da se pita da li su ona i brat preživjeli rat i šta sada rade. Kako kaže, kada je na vijestima vidio scene iz BiH, morao je doći iako je bio svjestan da rizikuje i sopstveni život.

robert-u-konvoju-un-a

Urbanski negdje u Bosni na putovanju konvoja UN-a

„Kada sam prvi put trebao doći, to je bila 'akcija i reakcija'. Vidio sam krvave prizore i ljude kojima je trebala pomoć, otišao sam kao volonter reporter.

Napominje da ga je posebno dojmila atmosfera u glavnom gradu BiH koja je bila prisutna čak i u tragičnim trenutcima. 

„Kada sam sreo ljude u Sarajevu i pitao ih 'jesi li Bošnjak, Srbin ili Hrvat', mnogo njih mi je odgovorilo da to nije važno jer su se svi osjećali kao građani Sarajeva koji žive zajedno.

"Sarajevo je posebno mjesto u BiH sa posebnom atmosferom i mirisom, a takvo mjesto neko je želio uništiti“, kaže Robert koji skuplja novac kako bi ponovo mogao posjetiti glavni grad BiH i ponovo slikati, sada već, mnogo drugačiji i ljepši grad.