BIH

Evropa očekuje intenzivniji rad na sankcijama za nemarne sudije i tužioce u BiH

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a lani zaprimio 1.129 pritužbi, a riješio 1.138

Autor:B. TURKOVIĆ

9.5.2015

Veliki broj pritužbi na nosioce pravosudnih funkcija u BiH ne mora značiti da problema u našem pravosuđu ima više nego u zemljama u kojima je broj pritužbi manji, kaže u izjavi za „Dnevni avaz“ Arben Murtezić, glavni disciplinski tužilac BiH, komentirajući podatke o prošlogodišnjem radu Ureda disciplinskog tužioca (UDT) objavljene u izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, pri kojem Ured i djeluje.

Ured je, naime, lani zaprimio 1.129 pritužbi, a riješio 1.138.

Žalbe advokata

Osvrćući se na prošlogodišnje rezultate, ali govoreći i o sadašnjim i budućim aktivnostima, Murtezić konstatira da i Evropska komisija, ali i VSTV od Ureda na čijem je čelu očekuju intenzivniji rad na politici sankcioniranja. Kako pojašnjava, iako Ured nije direktno nadležan za sankcije, već to čini VSTV, od UDT-a se očekuje da, osim što pokreće postupke, indirektno učestvuje i u sankcioniranju, kroz eventualne prijedloge mjera i sl.  

Kako je navedeno u izvještaju, u najvećem broju slučajeva podnosioci pritužbi su stranke u postupku (oko 49 posto). Nakon njih, najčešći podnosioci pritužbi na rad sudija i tužilaca su advokati koji su u toku 2014. godine podnijeli 161 pritužbu. Nakon toga slijede pritužbe koje UDT registrira po službenoj dužnosti (oko 11 posto).

Što se tiče ove vrste predmeta, najveći dio njih odnosi se na one formirane na osnovu izvještaja sudova i tužilaštava o nastupanju zastare krivičnog gonjenja ili izvršenja sankcija. Značajan broj podnosilaca pritužbi su učesnici u postupku kao što su svjedoci, sudski tumači, oštećena lica i sl. (oko 9,5 posto).

sudija-1

Faksimil dijela izvještaja o strukturi pritužbi 

- U najvećem broju slučajeva podnosioci pritužbi izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili kašnjenja u drugim radnjama u vezi s obavljanjem sudijske dužnosti te nemarnim postupanjem i odlučivanjem sudije ili tužioca - navodi se u izvještaju.

Između ostalog, prijavljeno je i koruptivno ponašanje, i to u 37 pritužbi.    

Trajni premještaj

UDT je u 2014. godini pokrenuo ukupno 18 disciplinskih postupaka, a u jednom slučaju i postupak privremenog udaljenja od vršenja dužnosti tužioca. Tako su postupci propisani Zakonom o VSTS-u (disciplinski i privremeno udaljenje) pokrenuti protiv ukupno 12  sudija i šestero tužilaca. Tokom 2014. godine nije odbijena niti jedna podnesena disciplinska tužba.

Također, prošle godine je od ukupnog broja riješenih pritužbi (1.138) njih 28 rezultiralo pokretanjem disciplinskog postupka, pa tako procent osnovanosti pritužbi za 2014. iznosi 2,5 posto.

arben-murtezic

Murtezić: Zahtjevi Evropske komisije 

Pravomoćno je okončano ukupno 17 disciplinskih postupaka u kojima je izrečeno 18 disciplinskih mjera za ukupno 13 sudija i četvero tužilaca.

Od disciplinskih mjera smanjenje plaće izrečeno je u osam slučajeva, pisana opomena u šest, javna opomena u tri slučaja, a lani je izrečena i jedna mjera trajnog premještaja sudije u drugi sud.

Greške sudija

U 2014. godini utvrđena je odgovornost sudija za sljedeće disciplinske prekršaje:

  •  nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti: 8 sudija
  •  neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija: 5 sudija
  •  propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća: 1 sudija
  • ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije: 2 sudija

Greške tužilaca

Tužioci su 2014. godini odgovarali za sljedeće disciplinske prekršaje:

  • nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti: 1 tužilac
  •  neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti tužioca ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca: 2 tužioca
  •  bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva: 1 tužilac

 Zaključci iz izvještaja

  •  s obzirom na podatak prema kojem je na 31. decembar 2014. u BiH bio registriran ukupno 1.101 sudija i 360 tužilaca, udio sudija u disciplinskoj odgovornosti u 2014. godini iznosi 1,27%, a tužilaca 0,83%
  •  pritužbe se najvećim dijelom odnose na postupanje sudija općinskih sudova (493 pritužbe)
  •  priliv od 94 pritužbe mjesečno u većoj mjeri ne odudara od intenziteta priliva u 2013. godini
  •  kao podnosioci pritužbi pojavljuju se i državni organi i institucije, nosioci pravosudnih funkcija (sudije, tužioci, stručni saradnici), rukovodioci pravosudnih institucija, kao i uposlenici u sudovima i tužilaštvima

Poređenje s evropskim zemljama: BiH na 11. mjestu  

Prema posljednjem zvaničnom izvještaju CEPEJ-a (European Commission for the Efficiency of Justice) iz 2014. godine, koji pruža informacije o broju i udjelu pokrenutih disciplinskih postupaka i izrečenih disciplinskih mjera protiv sudija i tužilaca za 43 zemlje članice CEPEJ-a, evidentno je da se, prema broju disciplinskih postupaka pokrenutih na 100 sudija, od ukupno 43 zemlje članice, BiH nalazi na 11. mjestu.

BiH se nalazi na 11. mjestu i po broju pokrenutih disciplinskih postupaka protiv tužilaca, na 100 tužilaca.