BIH

Srebrenica će dobiti ulicu Srđana Aleksića

Inicijativa Udruženja "Za Srebrenice"

S. SMAJLOVIĆ

9.5.2015

Udruženje "Za Srebrenice" pokrenulo je inicijativu da u Srebrenici jedna ulica nosi ime Srđana Aleksića.

Ovih dana će Skupštini općine Srebrenica dostaviti pismeni prijedlog.

- Skupštini ćemo  predložiti da se postojeći Trg bratstva i jedinstva u buduće zove Trg Srđana Aleksića. To je ujedno želja i ovog udruženja. Ovaj trg lociran je u centru i najfrekventniji je dio grada. Ne bi želili da Skupština da neku sporednu ulicu, jer Aleksić to ne zaslužuje. Dobili smo odobrenje i od Srđanovog oca - kazala je Vesna Mustafić, predsjednica ovog udruženja i odbornik u SO Srebrenica.

Ova inicijativa naišla je na veliku podršku svih građana Srebrenice, a Miloš Milovanović, predsjednik Skupštine općine Srebrenica, kaže da će, kada dobiju prijedlog skupštinski Kolegij to razmotriti i odmah uvrstiti u dnevni red te se nada da će odbornici donijeti jednoglasnu odluku.

- Iako je bio mlad, Srđan je znao šta je zločin, ko su ljudi i šta je mir i sloboda. Njegov gest je poruka mladim da ima ljudi, koji ne gledaju očima zločinaca i mržnje, nego gledaju čovjeka bilo koje nacije i boje. Stoga Udruženje "Majke Srebrenice" podržava ovu ideju - kazala je za "Avazov" portal predsjednica tog udruženja Hatidža Mehmedović.