BIH

U Cazinu je promovirano drugo izdanje romana "Omaha 1950"

Dana sjećanja na žrtve

S. J.

7.5.2015

U povodu obilježavanja 6. maja -Dana sjećanja na žrtve "Cazinske bune", u sali Kulturnog centra Cazin promovirano je drugo po redu izdanje romana "Omaha 1950" autora Dževada Sabljakovića.

Radi se o dugogodišnjem novinaru, koji je još početkom osamdesetih godina prošlog vijeka napisao roman "Omaha 1950". Nakon što je prvo izdanje postalo prava rijetkost u bibliotekama i privatnim zbirkama, uz pomoć općine Cazin ove je godine štampano drugo izdanje romana "Omaha 1950".

Radi se o praktično prvom književnom djelu u kojem je dotaknut teški događaj, koji je ostavio ogroman trag na narodu Cazinske krajine. Pored autora knjige i promotora Envera Kazaza i Bahrudina Beširevića, skupu su prisustvovali i Vera Kržišnik Bukić, autorica knjige "Cazinska buna 1950.", kao i Ahmet Čović, autor knjige "Izmišljeni neprijatelj".

Prisutnima se u uvodnom dijelu obratio pokrovitelj knjige načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević, koji je još u svome prvom mandatu 2007. godine bio inicijator pokretanja ideje o rasvjetljavanju "Cazinske bune".

autor-sa-promotorima

Autor romana sa promotorima

Na promociji su govorili Vera Kržišnik Bukić, Ahmet Čović, promotori knjige Bahrudin Beširević i Enver Kazaz, te autor romana Dževad Sabljaković. Oni su detaljno obrazložili sve vrijednosti romana "Omaha 1950", koji je razotkrio mnoge nejasnoće u bližoj historiji Cazinjana. Autor romana "Omaha1950" Dževad Sabljaković je sav prilog od prodatih knjiga na ovoj promociji, donirao Udruženju "Srce Cazina".

Na promociji je istaknuto, da od maja 2007.godine, kada je u Cazinu pokrenuta inicijativa nazvana "Cazinska buna - Neispričana priča", traju aktivnosti na rasvjetljavanju i objektivnom sagledavanju ovog događaja, koji se zbio 1950.godine, a koji je decenijama bio obavijen velom tajni i zbog kojeg je narod ovog dijela BiH, predugo nosio stigmu krivice i trpio nepravedan odnos bivše države.

U proteklih osam godina promovirano je prvo izdanje knjige "Cazinska buna 1950." autorice Vere Kržišnik Bukić, štampano 18 godina ranije, a potom i drugo izdanje ovog djela s podnaslovom "Od istine ka pravdi".

Zatim je donesena Rezolucija o osudi državnog zločina nad civilnim stanovništvom na nivou općine i kantona, uspostavljen je zvanični Dan sjećanja na žrtve, a promovirana je i knjiga Ahmeta Čovića "Izmišljeni neprijatelj".

Cazinska buna

Cazinska buna se dogodila 6. maja 1950.godine, kada je došlo do oružane pobune seljaka u tadašnjim srezovima Cazin, Velika Kladuša i Slunj. Seljaci su se pobunili protiv nepravednih i agresivnih metoda otkupa poljoprivrednih proizvoda od strane tadašnje vlasti, s obzirom da se radilo o sušnoj godini.

U ustanku je učestvovalo oko 720 osoba, a policija i vojska bivše države je ustanak ugušila u krvi, pri čemu je 15 učesnika osuđeno na smrt streljanjem, a na desetine ih je osuđeno na kazne zatvora i društveno korisnog rada. Uz to, 115 porodica sa oko 700 članova bilo je osuđeno na "kolektivnu kaznu iseljenja". Radilo se o preseljenju na područje općine Srbac.