BIH

Više od polovine građana BiH ne vjeruje pravosuđu

BRISEL Prezentirani rezultati istraživanja u sedam zemalja regije

K. KEŠMER

7.5.2015

Više od polovine građana BiH nema povjerenja u pravosuđe, nezadovoljni su radom svih nivoa vlasti, kao najveće probleme u društvu vide nezaposlenost i sveprisutnu korupciju, a spadaju u red najnezadovoljnijih u regiji, pokazalo je istraživanje Vijeća za regionalnu saradnju, koje je jučer prezentirano u Briselu.

Javni sektor

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), Predstavništvo njemačke savezne države Baden-Virtemberg (Württemberg) u Evropskoj uniji i Evropski fond za Balkan (EFB) organizirali su jučer „Dan regionalne saradnje“ u Briselu.
 
U sklopu tog zasjedanja predstavljeni su i rezultati prikupljeni u sklopu Balkanskog barometra, obimnog istraživanja koje je provedeno u sedam ekonomija jugoistočne Evrope, odnosno u Albaniji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, ispitivani su građani i biznismeni. Cilj je da građani i privrednici vide kako njihove vlade napreduju i gdje se nalaze u usporedbi s drugima zemljama regiona.

Prema anketama koje su urađene, skoro po svim parametrima građani BiH su nezadovoljniji od građana ostalih zemalja regije. Ankete su pokazale da 56 posto građana BiH nema povjerenja u bh. pravosuđe, što je najviši procent od svih zemalja regije.

balkan-barometar-1

Građani smatraju da su političari i policajci najkorumpiraniji

Čak 21 posto građana izjasnilo se kao nezaposleno, a 18 posto je kazalo da u domaćinstvu ima dva nezaposlena člana. Od svih ispitanih koji imaju posao, 39 posto nije uvjereno da će posao moći sačuvati u naredne dvije godine, dok bi čak 88 posto ispitanih voljelo raditi u javnom sektoru.

Zabrinjavajući podatak je da je 54 posto od ispitanih nezaposlenih osoba kao razlog zbog čega ne mogu naći posao navelo da „ne poznaju pravu osobu“.

Borba vlasti

Što se tiče korupcije, 38 posto ispitanih građana kazalo je da je ona najviše prisutna na državnom nivou, a odmah uz njih, kao najkorumpiranije smatraju policiju, zdravstvene radnike i uposlenike u sudstvu.

Građani BiH su, prema ovom istraživanju, najnezadovoljniji kada je u pitanju borba vlasti protiv korupcije, pa čak 65 posto ispitanih je reklo da uopće nije zadovoljno radom države kada je riječ o tom problemu, a na tom polju su čak zadovoljni i građani Kosova.

Biznismeni prognoziraju stagniranje

Uz građane, anketirani su i poslovni ljudi. Prema izvještaju, većina bh. biznismena je kazala da se njihov posao pogoršao te da u skorije vrijeme ne vide mogućnost za poboljšanje. Što se tiče ekonomske situacije, ne očekuju rast, već uglavnom prognoziraju stagniranje. Također, poslovnu ljudi smatraju da klima u BiH nije najbolja za investiranje.