BIH

Počela sanacija „Mosta ispod mosta“

„Dani otpora“ u Goraždu

Al. B.

6.5.2015

U okviru manifestacije "Dani otpora" počela je sanacija goraždanskog "Mosta ispod mosta", jednog od simbola otpora agresiji.

Most ispod nekadašnjeg Gradskog, a danas mosta Alije Izetbegovića, izgrađen je 1994. godine kako bi se sigurnije prelazilo s jedne na drugu obalu rijeke Drine. Do tada, Gradski most bilo je moguće preći samo noću ili automobilom u punoj brzini uz veliki rizik, jer je bio izložen artiljerijskom i snajperskom djelovanju sa okolnih brda.

U sanaciji "Mosta ispod mosta", učestvuju učenici i profesori srednjih škola sa područja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) i pripadnici 4. pješadijske brigade 3. pješadijskog bataljona OS BiH.

Kompanija "Hella Bekto Industries" isporučit će potrebnu opremu, kako bi po prvi put na most bio montiran i sistem rasvjete. Učenike koji rade na sanaciji posjetila je delegacija Vlade BPK, Općine Goražde, boračkih udruženja i Muftijstva goraždanskog.

U okviru manifestacije, kojom se obilježava godišnjica početka opsade Goražda, položeno je i cvijeće na šehidskom mezarju u Novom Goraždu, te proučen tevhid u Kajseri džamiji u Goraždu.