BIH

Turisti već okupirali visočke piramide

Arheološko nalazište puno iako sezona još nije počela

N. Sm.

7.5.2015

Iako zvanična arheološka sezona i nova volonterska akcija u Bosanskoj dolini piramida tek trebaju početi, veliki broj gostiju iz BiH, ali i iz zemalja regiona i cijele Evrope, već sedmicama posjećuje arheološka nalazišta u Visokom. Tako smo u tunelima Ravne sreli turiste iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske... 

Domaći gosti

- Iznenađeni smo velikom posjetom u aprilu, mnogo je više gostiju nego u ovom periodu prošle godine. Zbog poplava u BiH lani smo imali manji broj posjeta i veliki broj otkazanih dolazaka. Ali, prema onome kako je počela sezona, mislimo da bi ova godina mogla biti rekordna po broju gostiju. Ono što nas sve u Fondaciji raduje jeste sve veći broj "domaćih turista", odnosno posjetilaca iz bh. gradova - kazao nam je Nesib Šeta, jedan od vodiča Fondacije.  

janez-pelko

Slovenski stručnjak Janez Pelko na licu mjesta mjeri auru

Posjetioci koji dolaze u tunele Ravne na licu mjesta mogu izmjeriti svoju "energiju", a tamo smo zatekli i slovenskog stručnjaka Janeza Pelku, koji pomoću Kirlijanovog efekta mjeri auru posjetilaca prije i poslije ulaska u tunele. 

Strani turisti prezadovoljni su onime što su vidjeli i doživjeli u tunelima. 

Daljnja istraživanja

- Prvi put smo u Visokom i razlog dolaska upravo su otkrića Semira Osmanagića. Za piramide i tunele čuo sam iz medija, a sada sam na nagovor prijatelja koji su već bili ovdje odlučio da i sam to sve doživim. Ovo što sam vidio vrlo je zanimljivo i zasigurno ću pratiti daljnja istraživanja vezana uz piramide - kazao nam je Goran Sarta, Zagrepčanin kojeg smo sreli s prijateljima u tunelu Ravne.