SARAJEVO

ALARMANTNO Štakori iz kanalizacije ulaze u kuće i stanove

Panika među mještanima svih gradskih naselja

A. ŠETA-HADŽIĆ

7.5.2015

Mještani svih gradskih naselja u panici su zbog do sada nezabilježene najezde glodara. Štakori, kako su nam kazali građani, izlaze iz kanalizacije, slobodno se kreću ulicama i ulaze u kuće i stanove, a sve zbog činjenice da proljetna deratizacija u KS još nije urađena.

Najgore je u naseljima Vraca i Grbavica, gdje su nam građani kazali da viđaju štakore i manje miševe kako prolaze, zavlače se u kontejnere i zapuštene zelene površine.

Bruka Kantona

Naša ekipa jučer je posjetila ova naselja, a, kako nam je kazala Adisa Alečković iz ulice Derviša Numića, sramota je da u centru grada glodari u 21. stoljeću hodaju kao da su kućni ljubimci.

misevi-vrace

Glodari se skupljaju oko kontejnera

- Stanje postaje nepodnošljivo, sve je više štakora koji su veličine mačke. Ne znam čija je odgovornost, ali je bruka Kantona, Gradske uprave i Općine Novo Sarajevo - rekla je Alečković.

adisa-aleckovic

Alečković: Ko je odgovoran

Hajrija Jusić ogorčena je na nadležne što su dopustili da stanje izmakne kontroli, glodari su posvuda.

- Svi smo uznemireni jer ne smijemo više ni prići kontejnerima koliko ih ima. Bojimo se zaraznih bolesti, ali niko ništa ne poduzima - dodala je Jusić.

hajrija-jusic

Jusić: Svi uznemireni
 
Halima Imamović iz Zagrebačke ulice kazala nam je da je upravitelj zgrade platio da se uradi deratizacija.

- Na livadi ima otvoreni šaht iz kojeg izlaze ogromni štakori. Sličan problem smo imali i prošle godine, pa je upravitelj odlučio da se uradi deratizacija da bi stanari bili zaštićeni - rekla je Imamović.

halima-imamovic

Imamović: Ogromni štakori

Jasminka Tunović, direktorica firme “Dertizer”, kojoj je pripalo da uradi proljetnu deratizaciju, tvrdi za „Avaz“ da se s radovima kasni gotovo mjesec.

Ispaštaju građani

- Prije dva dana dobili smo obavijest od Službe za zajedničke poslove KS da se opet obustavlja postupak zbog žalbe jedne firme Uredu za žalbe. Zbog svega ovoga najviše ispaštaju građani koji nas svakodnevno zovu. Mi smo spremni odmah krenuti s deratizacijom, jer imamo svu opremu - rekla je Tunović te dodala da se ne zna kada će ona biti urađena.  

Prijeti epidemija

Epidemiolog Šefik Pašagić kazao nam je da stanje u KS nikad nije bilo gore te da prijeti epidemija zaraze od najezde glodara.

- Ovakvo je stanje zbog odluke Vlade KS da firma koja prođe na tenderu radi samo 25 posto zelenih površina i vodotoka u Kantonu. Sistematska preventivna deratizacija posljednji put je rađena prije pet godina i, dok se to opet ne uradi, stanje će biti još gore - rekao je Pašagić.