BIH

Mehmedović: Hapšenje Rame Kadrića je nastavak genocida nad živim Bošnjacima u Srebrenici

Povodom akcije u kojoj je na području Srebrenice uhapšen povratnik

Fena

6.5.2015

 

Povodom akcije u kojoj je na području Srebrenice uhapšen povratnik Ramo Kadrić, predsjednica Udruženja "Srebreničkih majki" Hatidža Mehmedović izjavila je za Fenu da je "velika stramota šta se radi s povratnicima - narodom koji je najviše oštećen u ratu i genocidu u Srebrenici".

"Kadrić je prvi čovjek povratnik u Srebrenicu u selo Gladovići. To što mu je danas urađeno to nije terorizam - krivično djelo, već genocid nad živima, koji danas žele da žive u svojim kućama i imanjima. To se ne može oprostiti", kaže Mehmedović.


S obzirom na to da se približava godišnjica genocida u Srebrenici smatra da se "sve radi da se skrene pažnja na drugu stranu".

"Međutim, među osobama koje su danas uhapsile Kadrića najvjerovatnije su i one koje trebaju odgovarati za počinjeni genocid. Umjesto da se stide i oni koji su za to nagrađeni funkcijama oni danas provode hapšenja znajući da Tužilaštvo BIH o tome nema pojma i nije izdalo nikakav nalog", istakla je Mehmedović.

Na osnovu toga, tvrdi, da u Republici Srpskoj može svako da radi šta hoće nad povratnicima.

"Ovo je zabrinjavajuće za sve pa i za međunarodnu zajednicu. O kakvom oni povratku pričaju i sigurnosti kada su nas pustili na milost i nemilost. Prvo su nagradili zločince slobodom, koji danas obnašaju jake funkcije i donose odluke da nam bude ovakvo stanje. Od nas prave malu Palestinu i teroriste. Mi nismo teroristi jer mi da smo uradili nekome što je neko uradio nama nas ne bi bilo na zemlji ni u zemlji", zaključila je predsjednica Udruženja "Srebreničkih majki" Hatidža Mehmedović.