BIH

ZAŠTO SU ODUSTALI INVESTITORI Već dvije godine bez radova na zgradi IPF-a u Zenici

Prestao priliv donacija

D. PAŠALIĆ

6.5.2015

U zeničkom naselju Radakovo prije dvije godine postavljen je kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Ideja koja je postojala 20 godina, konačno je sprovedena u djelo 25. juna 2013. godine, kada je upriličeno polaganje kamena temeljca na lokaciji Radakovo u blizini Bijele džamije.

Studenti Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici još uvijek ne mogu vidjeti novu zgradu koja je trebala biti građena, budući da su radovi stali prije dvije godine.

Podsjetimo, u okviru zgrade trebala su biti otvorena razna savjetovališta u kojima bi bili zaposleni svršenici Odsjeka za socijalnu pedagogiju, a gdje bi polaznici Odsjeka obavljali svoju praksu. Za studente Predškolskog odgoja i obrazovanja planirano je formiranje vrtića za djecu, u kojemu bi bili i zaposleni, a služio bi i u svrhu korištenja prakse za polaznike Odsjeka predškolskog odgoja i obrazovanja.

03

Međutim, nakon dvije godine od polaganja temeljca ni traga od obećane zgrade, savremenih učionica, kao ni prve završene faze izgradnje projekta.

Interesantan je podatak kako je 11. juna 2013. godine u Zenici postavljen kamen temeljac, a 4. aprila ove godine svečano je otvoren internat Sulejmanija, također pod pokroviteljstvom zemlja koje su finansirale i izgradnju nove zgrade IPF-a.

U razgovoru za „Avaz“, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta Zuhdija Adilović pojašnjava kako je glavni razlog prekida ovog projekta nedostatak finansijskih sredstava.

Donacije za ovaj projekat stigle su iz islamskog svijeta, odnosno Turske, Malezije i drugih.

Adilović pojašnjava kako je prvobitna donacija bila u iznosu od dva miliona KM, a da se visokih milion potrošilo samo na papirologiju, dok je za preostalih milion urađeno malo posla.

- Nakon izgradnje temelja i prvog sprata koji je predviđen da bude u zemlji, ponestalo je novca. Glavni razlog su dešavanja u arapskom svijetu posljednjih godina, tako da je priliv donacija gotovo zaustavljen - pojašnjava Adilović.

mart2014-01

Ipak, zaustavljena izgradnja i priliv sredstava traje već dvije godine što dekan IPF-a pravda činjenicom da prvobitno žele otplatiti već napravljene dugove.

"Najvjerovatnije ćemo uzeti zajam kako bismo krenuli u novu fazu izgradnje, a primarni cilj je riješiti problem podzemnih voda na koje su građani zeničkog naselja Radakovo s pravom upućivali primjedbe" - dodaje Adilović.

Problem podzemnih voda zadao je glavobolju i samom investitoru, budući da su već poplavile dio izgrađenog objekta. Uz nadanja da će nova sredstva i donacije stići na račun IPF-a, budući da je projekat poslan u Maleziju, Indoneziju i Tursku, dekan IPF-a obećava kako će se ovaj projekat završiti te da će jednoga dana biti ponos i dika Zenice.