BIH

SARAJEVO Mladić pravio selfie, pao i slučajno slomio Papin štap

Šta je otkrio snimak nadzorne kamere kod sarajevske Katedrale

B. T.

6.5.2015

Spomenik papi Ivanu Pavlu II ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu oštećen je danas u ranim jutarnjim satima.

Da ovaj čin nema nikakve veze sa eventualnom vjerskom mržnjom ili netrpeljivošću, potvrdio je za „Dnevni avaz“ glavni sekretar Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević, objašnjavajući kako ovaj događaj čak i ne zaslužuje medijsku pažnju.

Naime, on je danas u Policijskoj upravi stari Grad imao priliku pogledati snimak sa nadzorne kamere, a na kojem je vidljivo da su dvojica mladića, vjerovatno pod dejstvom alkohola, dio Papinog štapa oštetili sasvim slučajno.

- Na snimku se vide dvojica mladića koji su se fotografirali mobitelom, popeli su se gore, baš uz Papu, pravili su selfije, jedan od njih je čak i ljubio spomenik… Vidi se da nije bilo nikakve loše nakane. Iz njihovog ponašanja da se zaključiti da su prethodno “bili u nekom kafiću”. Kod silaska, jedan mladić je previdio da imaju tri stepenika na kojima stoji spomenik, pa je zagazio u prazno. Kako je počeo padati, rukom je uhvatio štap, koji se tom prilikom otkinuo, jer je unutar šupalj – kazao nam je Tomašević, govoreći da se čak i ne radi ni o velikoj materijalnoj šteti.

Podcrtao je da mladići nisu imali loše nakane, da su se fotografirali pored spomenika kao što to mnogi čine, te da se radi o nespretnom slučaju od kojeg ne treba praviti famu.