GLOBUS

ČUVAJTE DJECU Novi bizaran i zastrašujući trend širi se Facebookom!

Zbog izazova tinejdžeri nestanu na 72 sata

A. Vr.

6.5.2015

Prema novom Facebook izazovu djeca nestaju na 72 sata.

Ako prihvate izazov s društvenih mreža, tinejdžeri nestanu na 72 sata, odnosno ne obavijeste roditelje kamo odlaze. Upravo bi taj izazov mogao stajati iza nestanka dvije britanske tinejdžerice, Siobhan Clarke (15) i Sammy Clarke (14) iz Essexa, nagađaju tamošnji mediji. Iako se isto prezivaju, ove djevojčice nisu u rodbinskoj vezi, piše britanski Mirror.

Nakon što su izašle iz škole u petak popodne, gubi im se svaki trag, do ponedjeljka ujutro. Pronađene su 30 kilometara od svojih domova.

Nestao je bio i njihov 22-godišnji prijatelj Keiran Hartley-Anderson, koji je po pronalasku uhapšen i sumnjiči ga se za nestanak djevojčica. Svo troje pronađeno je u Westcliffu, nakon što je policija dobila dojavu od osobe koja ih je prepoznala s tjeralice.

Javnost je cijeli slučaj povezala s najnovijim izazovom na Facebooku, poznatijim kao "Game of 72", u kojem se tinejdžeri izazovu da nestanu na 72 sata kako bi bili proglašeni nestalim osobama.

Potencijalno vrlo opasna igra "Game 72" širi se Evropom posredstvom interneta, a naročito posredstvom društvene mreže Facebook. U igri djeca i tinejdžeri ohrabruju jedni druge da nestanu na 72 sata i da prije nestanka nikome o tome ništa ne kažu.

Zašto? To morate pitati njih. Očito je u pitanju neki način tinedžerskog dokazivanja. U tim osjetljivim godinama odrastanja, svako ludilo je moguće pa čak i ako nosi obilježje "igre".

"Svakom roditelju čije je dijete na Facebooku, a koje zna za ovo, ja bi savjetovala da razgovara s njim u nekom opuštenom trenutku za vrijeme ručka za stolom ili tokom vožnje u automobilu, i to tako da se o tome ne stvara velika pompa. Važno je saznati kako dijete razmišlja o tome", rekla je psihologinja dr. Myrna Shure sa Sveučilišta Drexel u Philadelphiji opisujući kako bi s tinedžerima trebalo razgovarati o igri "Game 72".

"To je doba kada do izražaja dolazi nužnost pripadnosti grupi vršnjaka i rekla bih da je to glavna motivacija, posebno ako to postane moda ili nešto što rade i druga djeca iz škole.", rekla je ona.

Među nestalima na 72 sata bila je i 13-godišnja djevojčica iz Francuske. Djevojčica koju su tamošnji mediji nazvali Emma, nije željela reći ni roditeljima ni policiji gdje je bila ta 72 sata.