BIH

Savezna policija Njemačke donirala opremu GP BiH

Centar za prekograničnu saradnju u Trebinju

P. M.

6.5.2015

Jürgen Schubert potpredsjednik Savezne policije Njemačke potpisao je danas u Zajedničkom centru za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Srbije u Trebinju,  sa direktorom Granične policije Bosne i Hercegovine, Zoranom Galićem Sporazum o nastavku podrške u opremi i obuci Graničnoj policiji BiH.

Tom prilikom potpredsjednik Savezne policije Njemačke direktoru Granične policije BiH uručio je donaciju opreme Zajedničkom centru za policijsku saradnju za uređenje modernog kontrolnog centra sa video zidom, za pohranu podataka i za karte ukupne vrijednosti od oko 100.000 KM.
 
Prema riječima Jürgena Schuberta saradnja sa Graničnom policijom BiH je na visokom nivou.
 
"Raduje me što smo mogli da opremimo ovaj Centra sa ovom videotehnikom... Mi u Njemačkoj sarađujemo sa zemljama po pitanju migracije. U Njemačkoj imamo isto ovako zajedničke centre sa susjednim zemljama. Recimo sa Poljskom, Češkom i Holandijom, imamo centre u kojima vrlo brzo možemo na primjer doći do podataka o ukradenim vozilima ili podjeliti informacije", rekao je Schubert i dodao da će trebati vremena da se u centar uključe i druge agencije, ali da se on nada da će to biti uskoro, da će se pridružiti i druge policijske službe u BiH.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istakao je značaj podrške policije Savezne Republike Njemačke, dugogodišnjeg partnera i prijatelja, koji pruža podršku u suprostavljanju svim vidovima prekograničnog kriminaliteta.

"Republika Njemačka je preko Savezne policije Njemačke dugogodišnji partner Granične policije BiH i pruža značajna finansijska i materijalno tehnička sredstva. Ukupna donirana sredstva, od osnivanja Granične policije BiH,  iznose oko 7,5 miliona maraka.
Podrška je pružena i u 80 obuka koju su eksperti Savezne policije Njemačke pružili našim pripadnicima Granične policije BiH", rekao je Galić i dodao da je danas u Trebinju potpisan Sporazum o nastavku saradnje koja je neophodna u daljoj profesionalizaciji granične policije.

"Oprema znači podizanje rada Granične policije na jednu višu razinu. Moderni sistem praćenja kontrola i nadzora naših patrola i same granične crte. Jedan kvalitetniji nadzor elemenata sigurnosti same granične crte. Ovo je prva faza projekta, a planiramo ovakvim sistemom pokriti cijelu graničnu crtu", naveo je Galić.    

Sastanku su osim pripadnika Granične policije BiH prisustvovali i predstavnici Graničnih policija Srbije i Crne Gore.

Napadi se dešavaju u cijeloj Evropi

Na novinarsko pitanje kako oni vide probleme koje BiH ima sa terorizmom i da li Njemačka ima neke posebne mjere za kontrolu ulaska državljana BiH, Schubert je izjavio kako napadi su u cijeloj Evropi.

"Napadi nisu samo u BiH, nego po cijeloj Evropi, sjetimo se Pariza, Kopenhagena, Pariza. Posebno ne kontroliramo samo građane BiH nego skupljamo informacije i tim informacijama dolazimo do hapšenja takvih osoba. Problematično je kada imate državljane koji idu van na te neke obuke. Opasno je pogotovo kada se ti ljudi vrate, nemamo informacije koju su obuku prošli i zato moramo svi zajedno raditi i provjeravati.  Vrlo je važna razmjena informacija sa zemljama iz regiona. Ovo je samo jedna mjera iz onog plana mjera koji smo dogovorili, a ima ih devet. Ovo je samo jedna kockica,” naglasio je Schubert