BIH

Prvi radni dan nove Vlade LK

Nakon jučerašnjeg dogovora

A. Kamber

6.5.2015

Danas je održan  radni sastanak predsjednika novoizabrane Vlade Livanjskog kantona Draška Dalića (HDZBiH) i ministara u Vladi s predsjednikom starog saziva Vlade Brankom Ivkovićem i ministrima iz starog saziva. Razgovarali su o primopredaji dužnosti u Uredu predsjednika Vlade i ministarstvima u kojima su izabrani novi ministri.

Na istom sastanku dogovoreno je da se primopredaja dužnosti obavi u što kraćem vremenu kako bi novoizabrana Vlada mogla normalno raditi, odnosno održati svoju prvu radnu sjednicu sljedeće sedmice, informacija je Vlade LK.

Dosadašnji ministri Petar Galić i Stipan Šarac (HDZBiH), Dragoslav Topić (SNSD) i Hikmet Hodžić(SDA)i dalje će voditi ministarstava koja su i u bivšem mandatu vodili (obrazovanje; financije; rad, zdravstvo i socijalna politika, te graditeljstvo i okoliš). Novi ministri su Darinko Mihaljević (HDZ BiH) koji će biti na čelu MUP-a, Aleksandar Štrbac (SNSD) kojem je povjeren resor privrede, dok će Ministarstvo poljoprivrede voditi Ivica Brešić (HDZ BiH) a pravosuđe i upravu Mirjana Stoisavljević Petraković (SNSD).

Konačno je jučer (utorak) konstituisana i Skupština LK za čijeg je predsjednika  imenovan Robert Bagarić iz Tomislavgrada (HDZ BiH), a za njegove zamjenike Jasenko Tufekčić iz livanjske SDA i Slaviša Mihajlović iz drvarskog  SNSD-a. Imenovana su i stalna radna tijela Skupštine.