CRNA HRONIKA

ŠOKANTNO Ademir Pezo, optuženi za ubistvo Vedada Bajrice iz Sarajeva, pušten na slobodu

Potvrđeno iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu

Autor:Am. KOVAČ

6.5.2015

Ademir Pezo (27), koji se tereti za ubistvo Vedada Bajrice (37), koje se dogodilo 5. novembra prošle godine oko 12.20 sati u Sarajevu u naselju Vratnik, pušten je na slobodu. Ova informacija potvrđena je iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Javni red i mir

- Kantonalni sud u Sarajevu svojom odlukom od 5. maja ove godine ukinuo je pritvor prema optuženom Ademiru Pezi i naložio da se isti ima pustiti na slobodu odmah. Kantonalni sud u Sarajevu kao razlog za donošenje ovakve odluke je naveo kako smatra da puštanjem optuženog Peze  na slobodu, a u vrijeme donošenja rješenja tog suda, ne bi bio narušen javni red, niti bi javnost bila uznemirena u takvoj mjeri koja bi rezultirala stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Optuženi Pezo je pušten na slobodu, jer žalba na rješenje (odluku) Kantonalnog suda u Sarajevu ne zadržava njegovo izvršenje. Naravno, Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo smatra suprotno od onoga što je zaključio Kantonalni sud u Sarajevu, a zbog čega je ovo Tužilaštvo odmah uputilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH - saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Podsjećamo, u Kantonalnom sudu u Sarajevu nedavno je  održano ročište na kojem su se o krivici zbog ubistva Bajrice izjasnili Pezo (27), koji se tereti za ubistvo (37), Samir Potogija (28), koji se tereti za krivična djela nasilničko ponašanje i pomaganje počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te Mirza Hasanbegović zvani Žuti (20) i Denis Škamo (28) , a koji se terete za krivično djelo pomaganje počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

 

skamo-potogija-i-hasanbegovic

Škamo, Potogija i Hasanbegović u sudnici na roočištu za izjašnjenje o krivici

Negirali krivicu

Svi su negirali krivicu.

Pezo i Potogija su prema optužnici 5. novembra prošle godine oko 12.20 sati vozilom Chrysler došli pred Bajricin ugostiteljski objekat. Pezo je imao pištolj Crvena zastava za koji nije imao odobrenje nadležnog organa.

Nakon verbalne prepirke, Pezo i Potogija su fizički napali Bajricu udarajući ga nogama i rukama po svim dijelovima tijela, nakon čega je Bajrica iz pištolja Beretta ispalio najmanje jedan hitac u pravcu Pezinih nogu nanijevši mu laku tjelesnu povredu u vidu prostrijelne rane u predjelu lijeve stražnjice.

Pezo je odgurnuo Bajricu dok je Potogija udarcem noge izbio mu pištolj iz ruke. Potom je  Pezo iz nogavice izvadio pištolj Crvena zastava te u namjeri da ga ubije ispalio više hitaca u Bajricu.

bajrica-ubistvo

Detalj sa uviđaja nakon ubistva na Vratniku

Dva ispaljena zrna pogodila su Bajricu u predjelu natkoljenica te je pao na tlo, za koje vrijeme se obraćao Pezi: “Aj dobro je, nemoj to činiti molim te”.

No,  Pezo je ispalio još jedan hitac u pravcu Bajricinog trbuha, a potom je stao iznad njega dok je ovaj ležao na tlu, te izgovarajući riječi: “Da ti ja pokažem p.... kako se puca” ispalio još jedan hitac u pravcu prsa.

Bajrica je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život u vidu ustrijelne rane grudnog koša i prostrijelnu rane u predjelu trbuha, usljed kojih je preminuo u 13.45 sati u prostorijama KUM-a KCU Sarajevo.

Pobjegli vozilom

Pezo je pištolj dao Potogiji, te je sjeo na mjesto vozača u Chrysler, a Potogija na mjesto suvozača, te su pobjegli s lica mjesta.

Škamo i Hasanbegović su sakrili Chrysler u garaži Škamine kuće.

Potom su  Potogija, Škamo i Hasanbegović, u cilju prikrivanja tragova, uputili se na lokalitet Pašinog brda Sarajevo gdje je Hasanbegović ispalio jedan metak iz pištolja Crvena zastava,  nakon čega je Škamo sakrio pištolj.

Pezo se prema tački jedan optužnice, tereti za krivično djelo ubistvo, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja, a Potogija za nasilničko ponašanje.

Prema tački dva optužnice Potogija, Hasanbegović i Škamo se terete za krivično djelo pomoć počiniocu nakon izvršenja krivičnog djela.