BIH

Tužilaštvo BiH i Vrhovno tužilaštvo Slovenije dogovarali zajedničku suradnju u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala

Na sastanku u Ljubljani

Am. K.

6.5.2015

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Goran Salihović i rukovodici odjela u Tužilaštvu BiH, u Ljubljani su se sastali sa generalnim državnim tužiocem Republike Slovenije Zvonkom Fišerom i najvišim dužnosnicima tužilaštva Slovenije. Na sastanku je razgovarano o zajedničkoj suradnji tužilaštva u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala i krvičnih djela čije izvršenje se proteže na području dvije zemlje, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Poseban akcent stavljen je na suradnju u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti i međusobu razmjenu informacija i suradnju.

Također, dužnosnici Tužilaštva BiH sastali su se i sa Harijem Furlanom, glavnim specijalnim tužiocem i Brankom Maslešom, predsjednikom Vrhovnog suda Slovenije.

S obzirom da je u proteklom periodu procesuiran veći broj različitih krivičnih djela čije se izvršenje odnosilo na Sloveniju i BiH i čiji su počinioci bili državljanin Slovenije i BiH, dva tužilaštva  u velikom broju predmeta realizirala su međusobne zahtjeve za međunarodnu pravnu pomoć.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno jačati suradnju i kontakte radi efikasnije borbe protiv svih kaznenih djela, koja ugrožavaju sigurnost građana u BiH i Sloveniji, te da će dva tužilaštva ostvarivati redovne kontakte i suradnju.