LIFESTYLE

Van Goghova slika "Aleja Alyscamps" prodana za 66 miliona dolara

Najveća svota novca izdvojena za djelo velikog majstora nakon 1998.

Autor:Fena

6.5.2015

Van Goghovo platno "Aleja Alyscamps" prodano je u New Yorku za 66 miliona dolara, što je najveća svota novca izdvojena za djelo velikog majstora na aukciji nakon 1998., objavio je Sotheby's.

Vrijednost joj je procijenjena na 40 miliona dolara, a nakon žestoke "borbe" koja se vodila između pet potencijalnih kupaca, pripala je jednom azijskom kolekcionaru.

Dosadašnji rekord za neko Van Goghovo platno još uvijek drži "Portret dr. Gacheta" (1890.) koji je 1990. na dražbi u njujorškom Christie'su prodan za 82,5 milijuna dolara, javljaju agencije.  

Druga zvijezda dražbe bila je slika iz serije "Nimfe" francuskog imprestionista Claudea Moneta čiji ju je ponuditelj dobio za 54 miliona dolara. U Sotheby'su su joj prethodno vrijednost procijenili na 30 do 45 miliona dolara.

Njujorška uprava aukcijske kuće Sotheby's na dražbi impresionista i modernih slikara ponudila je 69 umjetnička djela, čija je vrijednost procijenjena na 270 milijuna dolara. Među njima se našlo i šest ulja na platnu Claudea Moneta.

Svjetski rekord, kad je posrijedi svota novca izdvojena za umjetničko djelo, drži triptih Francisa Bacona "Tri studije Luciena Freuda" prodan 2013. u New Yorku za vrtoglavih 142,2 milijuna dolara.