BIH

Jasminka Kumro slika, šije, bavi se dekupažom i restaurira namještaj

TREBINJE Samouka umjetnica okušala se u brojnim tehnikama

P. MUCOVIĆ

6.5.2015

Jasminka Jasna Kumro, volonter Udruženja za uzajamnu pomoć u društvenoj nevolji „Sonata“, svestrani je umjetnik. Ova vrijedna žena i majka dvoje djece, sina Nermina i kćerke Nermine, te ponosna nana unuka Arneja i unuke Nine, kako sama kaže, već četrdesetak godina, još od srednjoškolskih dana, bavi se šivenjem, a sada i dekupažom, restauracijom starog namještaja, a piše i poeziju.

Krojački zanat

- Završila sam ekonomsku školu, ali sam se tim poslom veoma kratko bavila. Jednostavno, nije mi odgovarao statičan, kancelarijski posao. Iskreno, to nisam voljela. Svoj prvi ručni rad, šal i kapu isplela sam još kao učenica  šestog razreda. I od tada drugujem s raznim ručnim radovima - kaže Jasna.

begova-kuca111

Jedna od Jasminkinih slika   

Dodaje da je krojački zanat naučila od svoje starije sestre, koja joj je mnogo pomogla.

- Najvjernija sam šivaćoj mašini i šivenju. Osamdesetih godina prošlog vijeka bila sam član Udruženja žena. Radove smo izlagali na raznim sajmovima i takmičenjima, a moj komplet od svile osvojio je prvo mjesto. To me je mnogo motivisalo. I danas učim i nastojim da budem informisana kada je u pitanju kreativni rad. Budući da često boravim u Sarajevu, prisustvovala sam na nekoliko radionica iz oblasti dekupaža. Sada me sve više zanima ta tehnika - objašnjava nam Jasna.

Jasna kaže da se u svijetu restauracije namještaja našla sasvim slučajno.

stolica111

Restaurirala muževu omiljenu stolicu
    
- Moj suprug, kojeg sam izgubila prije 23 godine, imao je radnu stolicu koja mu je bila omiljena. Ta stolica je dugo stajala u mojoj kući netaknuta, ali ipak vrijeme je učinilo svoje. Nastojeći da sačuvam uspomenu na supruga, renovirala sam njegovu omiljenu stolicu i tako je i taj moj talent ugledao svjetlo dana - priča Jasna.

Piše poeziju

Dodala je da će se uskoro predstaviti trebinjskoj publici svojom prvom samostalnom izložbom radova rađenih u dekupaž tehnici pod nazivom „Cvjetni lavirint“.
 
Jasna je krajem prošle godine objavila i zbirku poezije pod nazivom „Sjećanja“ koja je, kako kaže, autobiografske prirode, a u njoj je predstavljeno 27 pjesama posvećenih Trebinju i Hercegovini.

Prenosi znanje

Kumro dodaje da sve svoje znanje nastoji prenijeti i na članove  Udruženja „Sonata“.
 
- Volonter sam i saradnik u „Sonati“ od njenog osnivanja, dakle punih 15 godina. Radionice koje vodim prvenstveno su namijenjene osobama koje imaju psihičkih problema i do kojih je vrlo teško doprijeti. Veoma je lijep osjećaj kada vidite da osobe koje do jučer nisu imale nikakav vid komunikacije polaku počinju da komuniciraju - navodi Jasna.