BIH

BOSANSKA GRADIŠKA Privedene četiri osobe zbog isticanja zastave sa ljiljanima na svadbi

U koordinaciji s Okružnim tužilaštvom Banja Luka

N. K.

6.5.2015

Policija u Bosanskoj Gradišci, u koordinaciji s Okružnim tužilaštvom Banja Luka, izvršila je kriminalističku obradu četiri lica, F.S. (1986), S.S. (1988), J.T. (1994) i S.Ž. (1990) svi iz Gradiške, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo „izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti“.

"Oni se sumnjiče da su 2. maja oko 15 sati, na području Mjesne zajednice Orahovo, opština Bosanska Gradiška, tokom svadbene povorke, na vozilima Pasat i Golf 4 isticali ratne zastave „Armije BiH“ i tako izazivali nacionalnu netrpeljivost.

Na osnovu naredbe Osnovnog suda Bosanske Gradiške, izvršen je pretres kuće, pomoćnih objekata i vozila osumnjičenih lica. Tom prilikom su pronađene i izuzete tri zastave „Armije BiH“, kao i određena količina oružja i municije.

Po kompletiranju predmeta protiv navedenih lica, bit će dostavljen izvještaj nadležnom tužilaštvu za krivično djelo „izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti“.

Protiv R.S. (1963) iz Bosanske Gradiške, bit će dostavljen izvještaj za krivično djelo „nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“, jer je prilikom pretresa kuće, pronađena municija i oružje, čije držanje i nabavljanje građanima nije zakonom dozvoljeno.

Policija u Bosanskoj Gradišci nastavlja prikupljati dokaza i dokumentovati predmet", stoji u saopštenju Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Naš portal nezvanično saznaje da u svadbenoj povorci nije korištena zastava Armije BiH, nego državna zastava s ljiljanima pod kojom je BiH međunarodno priznata i primljena u Ujedinjene narode 1992. godine.