BIH

Tradicionalni stočni vašar u Turbetu

Na derneku par hiljada posjetilaca iz cijele BiH

S.P.

6.5.2015

Danas se na tradicionalnom stočnom vašaru u Turbetu, poznatijem kao Dernek ili Đurđevdan, okupilo par hiljada posjetilaca iz svih krajeva BiH. Već od ranih jutarnjih sati na stočnu pijacu, kojom odnedavno gazduje JKP Stan, stizala su vozila sa stokom, kupcima i prodavcima.

Na ponudi su se pored stoke našli poljoprivredni proizvodi i tehnika, alatke, šargije, odjeća i obuća, slatkiši, igračke, ali se zbog krize ipak više gledalo i umjereno kupovalo.

turbe-stocna-pijaca4

Pečenja je bilo na svakom koraku pa se jagnjetina sa ražnja kretala od 15 do 25 KM, dok je pečeno pile dostizalo cijenu između osam deset KM. I ovaj put ponuda stoke opravdala je očekivanja pa je par najboljih konja za rad u šumi dostigao cijenu veću od deset hiljada KM, krave su prodavane od 1.000 do 2.000 KM, ovnovi od 300 do 500 KM, a kilogram „žive vage“ jagnjadi iznosio je od 5 do 6 KM.

turbe-stocna-pijaca5

Posebno atraktivan bio je štand sa velikim brojem artikala koji su prodavani u popularnom stilu "Sve za marku". Zanimljivo je bilo i nadmetanje ko će ljepše i brže uvezati rep konju, na šta su se davale i opklade. Ipak najzanimljivije je bilo pod šatorima sa muzikom uživo, gdje su atraktivne plesačice atmosferu dovodile do usijanja i malo slobodnije goste "do ludila".

turbe-stocna-pijaca2

Naravno svoj repertoar imali su i takozvani "šibicari", koji su u igri otkrivanja kuglice pod kutijama šibica praznili novčanike naivnim posjetiocima. Nakon završetka pazara mnogobrojni posjetioci ostali su pod šatorima, gdje su dugo uz bogatu trpezu i piće sumirali rezultate trgovine.