BIH

Muzej Franjevačkog samostana dobio rasvjetu i videonadzor

PROJEKTI Vrijedna donacija Fojničanina s njemačkom adresom

H. ČUKLE

6.5.2015

Ovih dana je Muzeju Franjevačkog samostana u Fojnici i gradu Fojnici stigla veoma vrijedna donacija. Riječ je o najmodernijoj sigurnosnoj opremi i LED rasvjeti koju je donirala firma „LL Tech International" iz Ulma u Njemačkoj, čiji je vlasnik i direktor Lario Lovrić, Fojničanin s njemačkom adresom.

Ulična rasvjeta

Riječ je o novom videonadzoru - CCTV kamere, senzori, videorekorderi, monitori, LED rasvjeta, solarni komplet za napajanje električnom energijom za cijeli Muzej i ulična LED rasvjetna tijela. Radove izvodi „Eko-san" Sarajevo.

Samir Hamzić, predstavnik firme „Eko-san" Sarajevo, kazao je da rade na obnovljivim izvorima električne energije.

- U Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici postavit ćemo novi i najmoderniji videonadzor, a osim toga, postavit ćemo dio LED rasvjete unutar crkve i okolo objekta. U samom gradu će se postaviti 3 do 4 rasvjetna tijela da bi se poboljšala sigurnost - ističe Hamzić.

donacija-cukle

Lovrić i Hamzić s gvardijanom fra Nikicom Vujicom

Dodaje da je dosadašnjim ispitivanjima ustanovljeno da postojeća svjetlost u samom gradu Fojnici nije adekvatna, a pogotovu u dijelovima koji su bitni kao što su ispred škola, ambulanti i javnih objekata, gdje je veći promet pješaka, a posebno djece.

- Stvorit će se mogućnost da djeca budu uočljivija u saobraćaju. Ova LED rasvjeta probija i kroz kišu i maglu. Solarne ploče su visokog kvaliteta, potrebna im je samo dnevna svjetlost, a njihova najefektnija proizvodnja je na minus 10 Celzijevih stepeni - objašnjava Hamzić.

Velike uštede

Na vrijednoj donaciji Lariju Lovriću je zahvalio fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

- Sigurno ćemo poboljšati rad, a videonadzor će povećati sigurnost, jer u Muzeju imamo izuzetno vrijedne umjetnine. Radimo pet dana u sedmici i veliki nam računi dolaze za električnu energiju, a ova donacija omogućit će nam velike uštede - kaže fra Nikica Vujica.

Prvi put u BiH

Fojničanin Lario Lovrić kazao je da već odavno želi nešto pokloniti svom gradu te da mu je drago što je to i ostvario.

- Nadam se da neće završiti na ovome. Ja sam partner i savjetnik za sigurnosne sustave i zelenu energiju u kompaniji „Siemens", a radimo najviše u Latinskoj Americi, Africi i Aziji. Ovakvo nešto je prvi put instalirano na području BiH - govori Lovrić.