BIH

Protesti obespravljenih radnika TK: Nećemo se predati u traženju naših prava

Iskazano nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja predmeta vezanih uz kriminalnu privatizaciju

Autor:M. Ahmedić

6.5.2015

Obespravljeni radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona, članovi Sindikata solidarnosti, i danas su protestirali pred Sudom i Tužilaštvom TK, gdje svake srijede u sedmici iskazuju nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja predmeta vezanih za kriminalnu privatizaciju.

Na današnjim protestima posebno ogorčenje su iskazali zbog saopćenja za javnost koje je upućeno od strane Vlade TK, povodom održanih prvomajskih protesta u Tuzli.

- Kantonalnu Vladu je pogodilo to što smo im za 1. maj poklonili pečeno janje. Odmah su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem su prozvali Sindikat solidarnosti da huškamo narod, samo zato što se borimo za interes naroda, a ne za njihov interes. Vrše pritiske sa svih strana, ali mi se nećemo predati. Premijer Bego Gutić pravi policijsku državu, ucjenjuje radnike "Aide" da im poveže radni staž u naredne tri godine, ali da se ranici „Aide“ odreknu svih potraživanja, odnosno plaća. Faktički vrši pritisak, teror, čak i prijeti sindikalcima zatvorom.  Pitamo Gutića da li bi se on odrekao svih plaća i četiri godine bio na premijerskoj poziciji, a da ne dobije ni jednu plaću - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

Dalje je naveo da je kantonalnoj Vladi najbitnija uloga i briga ko će preuzeti MUP TK.

- Komesara Fadila Šljivića su raznoraznim pakovanjima otjerali na bolovanje. Nažalost, danas je prvi čovjek MUP TK, Samir Aljukić, čovjek koji je prošle godine izgovorio rečenicu: "Udrite bagru", jer je za njega ovaj narod bagra. Protiv istog se u ovim pravosudnim institucijama vode brojne istrage, a nikada ni jedna optužnica nije podignuta. Svi su uvezani i korumpirani. Vlada je u panici i brani se time kako su napravili neke uštede. Gdje su te pare otišle, da li je iko vidio te uštede i da li su građani osjetili kakav boljitak, nisu, jer sve je gore i gore. Ako će rješavati sve firme na način kao što to rade u "Aidi", "Diti", ne trebaju nam - naglasio je Kopić.

Ispred pravosudnih institucija svoje ogorčenje su iskazali i radnici "Dite", te je Emina Busuladžić, zamjenica predsjednika Sindikata radnika "Dite" kazala da je Tužilaštvo pravo mjesto gdje se radnici trebaju okupljati.

- Nalazimo se ispred Tužilaštva koje je pravo mjesto, jer su vještaci Tužilaštva TK kazali da je "Dita" digla kredita u iznosu od 42.000.000 KM i da su te pare otišle u proizvodnju. To ne bi ni lud čovjek uradio, ali to govori da nam rade ljudi nesposobni i potkupljeni - podvukla je Busuladžić.