GLOBUS

NOVI DETALJI OKO KOPILOTA LUBITZA Podaci koji su zaprepastili i istražitelje

Srušio avion kada je poginulo 150 ljudi

(Al. Ti.)

6.5.2015

Prema najnovijem izvještaju francuskih istražitelja, Andreas Lubitz, kojeg se sumnjiči da je srušio avion na kojem je bilo 150 putnika i članova posade, prije kobnog leta vježbao je kako smanjiti amplitudu, odnosno kako smanjiti visinu leta.

Iako je izvještaj francuskih istražitelja predviđeno za objavu tek danas, njemački list Bild u svom jučerašnjem izdanju spominje izvore francuske BEA-e, koji govore o podatku da je Lubitz trenirao spuštanje visine leta na letu iz Duesseldorfa u Barcelonu, istog dana kada ja pri povratku u Dusseldorf u smrt odveo 150 ljudi, piše Telegraph.

Tužioci vjeruju da je 27- godišnji Njemac, kopilot Andreas Lubitz zaključao pilota izvan pilotske kabine, a onda strmoglavio avion koji je letio iz Barcelone u Duesseldorf.

Dosadašnja istraga otkrila je da je Lubitz patio od teške depresije, a pretraga njegovog osobnog računara pokazale je da je pretraživao načine na koji je moguće provesti samoubistvo. Istražitelji su u njegovoj kući pronašli i doktorsku dokumentaciju prema kojoj Lubitz tog dana nije smio letjeti.