SPORT

TORBICA: Nuđeno nam je da prodamo utakmicu Sarajevu KUSTURICA: Nemamo komentar

AVAZ OTKRIVA Igrači Slavije tvrde da su imali pozive uoči meča sa timom sa Koševa

N. LUBURA

6.5.2015

Igrač Slavije iz Lukavice, Ranko Torbica, tvrdi da su mu nepoznati ljudi ponudili da prije meča razgovaraju s njim o mogućem namještanju utakmice sa Sarajevom, koju je tim s Koševa u nedjelju u sudijskom vremenu dobio sa 3:2, saznaje "Dnevni avaz".

Torbica, koji je u drugom poluvremenu zamijenio jednog od najboljih aktera utakmice Duška Radosavljevića, kaže da je imao poziv s nepoznatog broja.

Nepoznat broj

- Sagovornik se nije predstavio i pitao me je postoji li mogućnost da popričam s njim o namještanju utakmice. Moj odgovor je bio ne. Pomislio sam da neko od mojih saigrača pokušava da se našali, ali glas mi je bio nepoznat. Uslijedilo je pitanje imam li nekoga od saigrača ko je spreman da razgovara o tome! Odgovorio je bio ne, poslije čega sam prekinuo razgovor - naveo je Torbica.

S druge strane, čelnici tima s Koševa se ne žele obazirati na tvrdnje igrača iz Lukavice.

- Nemam komentara - kratko je rekao Edis Kusturica, predsjednik FK Sarajevo.
 
Predsjednik Fudbalskog kluba Slavija Zdravko Šavija potvrdio je za naš list da je ta informacija o navodnom pokušaju lažiranja utakmice došla i do njega.

- Trener Dragan Radović je saopćio upravi kluba da su mu pojedini igrači prenijeli da su imali nemoralne ponude. Održali smo sastanak s igračima i stručnim štabom i jasno im dali do znanja da će biti sankcioniran svako kod koga se primijeti nezalaganje na terenu. Prema prikazanoj igri, mogu potvrditi da su naši igrači odigrali časno i pošteno - rekao je Šavija, koji se u više navrata nakon utakmice medijski prepucavao s čelnicima tima s Koševa optužujući i NSBiH da je zajedničkim snagama sudijska trojka, potpomognuta upravom Sarajeva, gledala kako će oteti bodove.

Informacija o pokušaju lažiranja utakmice potvrdio je i trener Slavije Dragan Radović.

- Obaviješten sam od igrača da je bilo nekoliko indirektnih ponuda, koje su oni odbili. O svemu sam obavijestio upravu kluba, a na terenu se vidjelo da smo odigrali najbolju utakmicu ovog proljeća - kazao je Radović.

Nezvanično saznajemo da su i Emiru Zebi nuđene 2.000 maraka te da u priču uvuče Mahira Karića. Obojica su odigrala svoju najbolju utakmicu sezone.

- Ne želim da komentiram bilo šta o ovome - istakao je Zeba.

Nemoralne ponude

Iznos od 1.000 maraka navodno je nuđen i mladom reprezentativcu BiH Miljanu Govedarici.

- Nisam neko ko bi ulazio u takve priče. Mene interesira samo fudbal i ne želim da se moje ime spominje u tom kontekstu - izjavio je Govedarica.

Nisu obavijestili policiju

Na pitanje je li s ovim upoznata policija te je li pokrenut postupak, Šavija je odgovorio:

- Nismo obavijestili policiju jer nismo željeli da dižemo tenziju i stvaramo dodatni naboj uoči utakmice. To će biti tema jednog od narednih sastanaka uprave.