BIH

Roditelji zaražene djece spremaju tužbu protiv vrtića

AVAZ OTKRIVA Ne stišava se bura u JU "Djeca Sarajeva" nakon epidemije

A. Š. H.

6.5.2015

Predsjednik Vijeća roditelja predškolskog obrazovanja KS Nedim Begunić kazao je jučer za „Avaz“ da su stavovi roditelja podijeljeni u vezi s cijelim slučajem epidemije salmonele i trovanja njihove djece u vrtićima JU „Djeca Sarajeva“.

Više od 200 mališana iz vrtića kojim upravlja ova ustanova, podsjetimo, krajem aprila zaraženo je salmonelom, nakon čega su prebačeni na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, a više od 50 ih je zadržano na liječenju.

Smanjenje cijena

- Jedni su za smanjenje cijena i podizanje tužbe protiv „Djece Sarajeva“, dok većina podržava direktoricu Mirjanu Jovanović-Halilović i ustanovu. U naredna dva dana održat ćemo sastanak roditelja, gdje će oni iznijeti svoje zahtjeve - rekao je Begunić.

nedim-begunic

Begunić: Podrška direktorici

Prema njegovim riječima, iako kuhinja i dalje ne radi, djeca imaju dovoljno hrane te uvijek mogu tražiti još.

S druge strane, direktorica Jovanović-Halilović potvrdila nam je da su mališani i dalje na režimu suhe hrane te da je centralna kuhinja još zatvorena.

- Vrtić „Lastavica“, iz kojeg se javilo najviše zaraženih mališana, do daljnjega neće raditi. Čekamo da sanitarna inspekcija, nakon što dobije sve nalaze od uposlenika, obiđe našu ustanovu i da preporuke - rekla je Jovanović-Halilović.  

mirjana-jovanovic-halilovic

Jovanović-Halilović: Čekaju rezultate

Prema njenim riječima, još ne znaju hoće li nastaviti hranu kupovati od firme „Gold Mignon“, koja nije imala dozvolu za skladištenje hrane životinjskog porijekla.

 Kućno liječenje

Istakla je da pojedini roditelji negoduju, nije im prijatno zbog slabe ishrane djece, koja za doručak jedu samo džem ili eurokrem.

- Za ručak im je supa s fidelinima, a pojačali smo unos voća. Prema podacima kojima raspolažemo, većina djece koja su bila smještena na KCUS-u puštena je na kućno liječenje, ostalo ih jedno ili dvoje - istakla je Jovanović-Halilović.

 Problem je mnogo veći nego što mislimo

- Najveći problem nastaje zbog toga što kruže informacije koje nisu relevantne, ali svaku provjerim kroz direktan kontakt. Definitivno je problem mnogo dublji i veći nego što to i roditelji misle - kazao je Begunić.