BIH

Plaćenik iz Češke negira genocid u Srebrenici

REAKCIJE Sramotne izjave češkog reditelja Vaclava Dvoržaka

E. Trako

6.5.2015

Vaclav Dvoržak (Dvorak), češki reditelj i autor filma "Oteto Kosovo", jučer je u Beogradu izjavio da je priča o Srebrenici "velika laž i izrežirana politička manipulacija kojom su izigrane široke mase"! On je ocijenio da je Srebrenica „tipičan primjer prakse gdje je jedna strana izabrana da bude krivac, a druga žrtva“.

Priprema film

Dvoržak je rekao novinarima da su u toku pripreme za novi film pod nazivom "Istina o Srebrenici", koji će prikazati kako su se zaista odigrali događaji u Srebrenici jula 1995. godine, jer smatra da ono što je predstavljeno u javnosti nije istina.

- Unaprijed su odabrali i krivca i žrtvu i sve vrijeme bio je taj scenarij: prosto, krivci su Srbi, a žrtve su muslimani - kazao je Dvoržak i dodao da su u Potočarima sahranjeni i pripadnici Armije RBiH koji su stradali u borbama.

Sramotne izjave Dvoržaka izazvale su oštre reakcije i osude. Naser Orić, ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici, pita se što Dvoržak nije došao u Sarajevo i to rekao.

- To su plaćenici koji tako izlaze i govore nebuloze. Ove godine obilježava se 20 godina od genocida, pa se može očekivati da će biti takvih napada i osporavanja, provokacija - kazao je Orić.

vaclav-dvorzak1

Dvoržak: Genocid naziva političkom manipulacijom

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović kazala je za naš list da takve izjave nije mogao izgovoriti nijedan normalan čovjek.

- Ako je već čovjek, neka dođe u Srebrenicu i neka kaže koje su to žrtve koje su prije deset godina ubijene. On je plaćenik. Uvijek je bilo plaćenika koji za lične interese rade sve! Voljela bih da on nikada ne bude u boli u kojoj smo mi - ogorčena je Mehmedović.  

Osude izjave češkog reditelja dolaze i iz Srbije. Nataša Kandić, članica Upravnog odbora REKOM-a, kaže da su riječi češkog reditelja nepristojne.

Govori o njemu

- Posebno kada dolazi trenutak obilježavanja 20 godina od genocida, doći u Beograd i iznositi takve političke stavove je neukusno, nepismeno. Imajući u vidu da je on reditelj, to najbolje govori o njemu - kazala je Kandić.

Mašović: Taj čovjek je dobio pare

Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, naveo je da su Dvoržakove izjave u kontradikciji s nalazima komisije Vlade manjeg bh. entiteta.

amor-masovic11

Mašović: Kontradiktorne izjave 

- Sve je to bilo predmet haških optužnica i na kraju krajeva presuda u Hagu. Šta se može zaključiti? Taj čovjek dobio je pare od nekoga u Banjoj Luci - rekao je Mašović.

Subašić: On šuruje s onima koji su nama toliko boli nanijeli

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", kazala je za "Avaz" da ne treba takvim budalama nikakvu pažnju ni pridavati.

- Koliko je djece pobijeno, mladića, koliko je majki zaplakalo. Žalosno je što mu je uopšte dopušteno da tako govori, a to je sada sve početak nekakve kampanje protiv obilježavanja genocida. On šuruje s onima koji su nama toliko boli nanijeli - kaže Subašić.

I Ratko Škrbić negira genocid

U posljednjem izdanju časopisa "Argumenti" objavljen je skandalozan tekst penzionisanog pukovnika Vojske RS Ratka Škrbića, koji u svom "pisanju" o Srebrenici govori da „postoje dvije istine". Škrbić piše da "ne upotrebljava riječ "žrtva" iz najmanje dva razloga: prvo, u ratu se uvek govori o gubicima nezavisno od toga jesu li oni vojni ili civilni i drugo, pojam "žrtva" je širok i može da obuhvata i nefizičke gubitke, a žrtve mogu biti i u miru, kao na primer ostanak bez imovine, ili bez roditelja, ili bez drugih članova porodice, ili invalidi, ili žrtva mobinga na poslu, žrtva torture, zlostavljanja, nasilja i slično" - napisao je Škrbić.