BIH

RADIOAKTIVNI OTPAD U BOSANSKOM NOVOM Mještani vidjeli kamione, majke strahuju za bebe!

NA LICU MJESTA Panika zbog radioaktivnog otpada u blizini granice

E. D. A.

6.5.2015

Saznanja o planiranom odlaganju nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, u općini Dvor u Hrvatskoj, koju rijeka Una dijeli od Bosanskog Novog u BiH, izazvala je veliku strepnju i ogorčenost među građanima s obje strane granice.

Strah je utoliko veći s obzirom na to da je potencijalno odlagalište udaljeno nešto više od dva kilometra zračne linije od centra Bosanskog Novog.

mirjana-predojevic-i-suncica-sarac

Mirjana Predojević i Sunčica Šarac: Priča se o neobičnim bolestima

- Zna se da se radijacija lako širi vazduhom. U blizini imamo već jedno odlagalište medicinskog otpada, ako se i ovo dogodi, ne preostaje ništa drugo nego da nas sve odavde pokupe i negdje isele - rekla nam je Mirjana Predojević, koju smo zatekli u podnevnoj šetnji s bebom.

Manji kompleks

Njena sugrađanka Sunčica Šarac, koja također ima novorođenče, kaže da se najviše plaši za zdravlje djeteta.

- Čekamo da vidimo šta će vlasti uraditi. Mi smo nemoćni - rekla je ona.

jasmina-husic

Hušić: Potpisali peticiju

I Jasmina Hušić priznala nam je da je zabrinuta te da je veliki broj njenih sugrađana ogorčen ovim saznanjem.

- Potpisala sam peticiju, ali ne znam koliko će to uopće imati efekta - kazala je Hušić.  

Boro Panić rekao nam je da posljednjih godina u Bosnakom Novom sve više osoba obolijeva od autoimunih bolesti te da bi radijacija tome još više doprinijela.

- U ratu je pala bomba desetak kilometara odavde i jedan mještanin tvrdi da mu tu u bašti više ništa ne raste. Kao pojedinac ne mogu ništa, ali kao masa možemo protestovati. Mada, mislim da je to sve već naplaćeno i dogovoreno. Nemaju oni to u Evropi gdje odlagati, a Hrvatima ovaj dio nije bitan - smatra Panić.

boro-panic

Panić: Sve dogovoreno

S druge strane Une, koja dijeli dvije države, mještani Mjesne zajednice Matijevići, u kojoj se nalaze vojni magacini koji bi trebali poslužiti za skladištenje otpada, također negoduju i sumnjaju da se opasni otpad tu već godinama odlaže.

podunabac-dragan

Podunabac: Šest skladišta

- To je kasarna sastavljena iz dva dijela. U dolini se nalazi manji kompleks, dok se gore u brdu nalazi šest ogromnih skladišta u kojima se kamioni mogu razmjenjivati. U posljednje tri godine nerijetko viđam kamione koji tu dovoze velike kontejnere na kojima se vide upozorenja da voze nešto zapaljivo. Sumnjamo da se tu već nešto odlaže - kazao nam je mještanin Dragan Podunavac.

Jasminka Dragić, koja je, kako navodi, Zagreb zamijenila netaknutim biserom Hrvatske, tvrdi da Hrvatska ima namjeru baciti nuklearni otpad u nacionalni park.

jasminka-dragic

Dragić: U blizini izvor

- Sve naše oči uprte su u BiH. Nadamo se da će vaša vlada na državnom nivou nešto poduzeti da se ovo spriječi. Mi smo spremni ovo braniti protestima, pa i vlastitim životima, ali nas ovdje ima samo stotinjak. Izvor s kojeg pijemo vodu udaljen je samo 50 metara od odlagališta - kazala je Dragić.

Rješavanje problema

Načelnica Bosanskog Novog Snježana Rajilić kazala je za "Avaz" da je ovo problem svih građana u toj općini, ali i cijelom Unsko-sanskom kantonu.

- Tražit ćemo od Narodne skupštine RS da deklaracijom zatraži od predstavnika RS da se uključe u rješavanje ovog problema. Imamo potpise načelnika Bosanske Krupe, Bužima, Cazina i Velike Kladuše, koji su zajedno s načelnicima Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice i Dvora potpisali peticiju u kojoj traže akciju naših nivoa vlasti da se ovo zaustavi - rekla je Rajilić.

Šta kažu u Ministarstvu zaštite okoliša Hrvatske

Za namjere hrvatskih vlasti da u općini Dvor bude sagrađeno odlagalište radioaktivnog otpada upitali smo Miheila Zmajlovića, ministra zaštite okoliša i prirode u Vladi RH.
Iz Ministarstva su nam odgovorili da oni nisu nadležni za određivanje lokacije za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

- Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost trenutno radi "Nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog otpada". Zavod je tijekom izrade programa dužan provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš, a prema informacijama kojima raspolažemo, ona još nije započela - navedeno je iz Ministarstva.

Ugroženo šest općina u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je jučer s entitetskim ministricama okoliša i turizma Srebrenkom Golić (RS) i Snježanom Soldat (FBiH) hitni sastanak na kojem je izražena zabrinutost zbog informacija o mogućem odlaganju radioaktivnog otpada na granici Hrvatske sa BiH.

Ministrica Golić kazala je da postoji velika bojazan stanovništva nastanjenog u slivu Une, a to su općine Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Bosanska Krupa, Cazin, Bužim i Velika Kladuša, a koje bi moglo biti direktno ugroženo. Šarović je potvrdio se odgovor Hrvatske očekuje za dan-dva.