GLOBUS

JAPAN Povećan nivo uzbune oko vulkana Hakone

Nakon što se aktivirao u turističkoj regiji

Autor:Fena

6.5.2015

Japanske vlasti su u srijedu podigle nivo uzbune oko vuklana Hakone koji se aktivirao u turističkoj regiji, termalnom centru u blizini Tokija.

- Povećali smo uzbunu na drugi stepen nakon što smo otkrili relativno jače potrese na većoj dubini - saopćila je japanska meteorološka agencija. Ova uzdrhtavanja su slabe jačine ali se javljaju učestalije.

Nakon uzbune, pristup pješačkoj stazi u blizini vulkana, koji ispušta fumarole od prije nekoliko dana, zabranjen je.

U utorak, tri mini potresa jačine 2 i 2,6 stepeni, registrirana su na planini Hakone, 80 kilometara jugozapadno od Tokija, precizirala je agencija.

Meteorološka agencija je savjetovala da se ograniči pristup lokaciji Hakonea zbog rizika od pepela i kamenja u slučaju erupcije.

Kao rezultat toga, općina Hakonea je odlučila da evakuira ljude iz vulkanskog područja Owakudani, popularnog turističkog šetališta. Okolne ceste su zatvorene kao i kablovske operacije.

Međutim, seizmička aktivnost u regiji nije dovoljno jaka da bi bilo potrebno izvršiti opću evakuaciju stanovništva, prema meteorološkoj agenciji.

Hakone, u srcu vulkanskog parka, je najpoznatija termalna banja u Japanu.

Termalna banja svake godine privuče 20 miliona posjetilaca, uključujući i strane turiste, i očekuje se da će "buđenje" planine u Hakoneu loše uticati na sezonu dok su Japanci u punom jeku "Golden Weeka", niza prazničnih dana posvećenih turizmu.

Japan se nalazi u Pacifičkom vatrenom pojasu, seizmičkoj i vulkanskoj zoni.

U septembru je vulkan u središnjem dijelu zemlje, planina Ontake, iznenada eruptirao. Poginulo je 57 osoba, šest se smatra nestalim.