BIH

Komšić: SDA i HDZ odustali su od uredbe!

KRIZA VLASTI Lider Demokratske fronte tvrdi za "Avaz"

A. DUČIĆ

6.5.2015

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, čija stranka zajedno s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i Strankom demokratske akcije (SDA) čini vlast u Federaciji, najavio je jučer za naš list da će se kriza u koaliciji riješiti u korist stavova njegove stranke.

Komšić se do sada nije oglašavao u vezi sa sukobima u Vladi Federacije zbog kojih već dvije sedmice ovo tijelo ne zasjeda.

Drukčiji ishod

Spor je izbio zbog uredbe o načinu imenovanja nadzornih odbora javih preduzeća. DF je tražio da imenovanja vrše resorna ministarstva, dok je HDZ insistirao da se uredbom regulira pravo Vlade da to čini, u čemu ga je podržala i SDA.

Iako postoji načelan usmeni dogovor članova Vlade FBiH da se na sjednici planiranoj za sutra stavi po strani famozna uredba, Komšić je u kratkoj izjavi za naš list najavio drukčiji ishod.

- SDA i HDZ odustali su od uredbe - napisao je Komšić u kratkoj poruci, tvrdeći da su koalicioni partneri popustili njegovim zahtjevima.

No, Komšićeva reakcija došla je nakon što je naš list dobio informacije da je baš on svom glavnom koalicionom partneru Bakiru Izetbegoviću iz SDA, navodno s godišnjeg odmora, poručio da će njegova stranka ustrajati na odbacivanju uredbe, makar to značilo i raskid koalicije!

Kako su nam jučer prenijeli dobro obaviješteni izvori, Komšić je zaprijetio Izetbegoviću da će, ako se uredba koju traži HDZ nađe na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade FBiH, definitivno napustiti vladajuću koaliciju. Poruku s pitanjem da to prokomentira poslali smo i Komšiću, koji je na nju odgovorio spomenutom tvrdnjom da su, zapravo, SDA i HDZ već popustili ultimatumu.

Novalićev stav

U svemu tome zanimljiva je i činjenica da se SDA na početku svađe između DF-a i HDZ-a držala po strani, ali se na kraju, ipak, priklonila HDZ-u, ostavivši tako DF u svojevrsnoj izolaciji. Sam premijer Fadil Novalić, koji na početku uopće, prema vlastitom priznanju, nije imao stav o ovom pitanju, u posljednjim danima rezolutno je izjavljivao da samo Vlada može biti odgovorna za imenovanja, a nikako resorna ministarstva.

Kadrovske promjene

Bez obzira na pitanje sporne uredbe, koje je, izgleda, ostalo kamen spoticanja aktuelnih partnera, sutrašnja sjednica svakako će biti svojevrsni ispit za vladajuću koaliciju, s obzirom na to da će se na njoj raspravljati o preduzećima poput „Aluminija“ te „Elektroprivrede HZHB“, koja su pod ingerencijom Ministarstva Reufa Bajrovića, ali gdje HDZ traži neminovne promjene u upravljačkim strukturama.