BIH

Dobit "BH Telecoma" pala za više od trećinu

Rezultati poslovanja državne firme u 2014.

M. AŠČIĆ

6.5.2015

Dobit "BH Telecoma" pala je u 2014. godini na 78,6 miliona KM, što je ubjedljivo najslabiji rezultat državne kompanije u posljednjih nekoliko godina, pokazao je godišnji izvještaj o poslovanju ove firme.

Povećani rashodi

Riječ je o padu profita za trećinu ili 33,7 posto, jer u 2013. neto dobit iznosila čak 118,6 miliona maraka. Ovi podaci pokazuju da je "BH Telecom" izgubio dugogodišnju titulu najprofitabilnije bh. kompanije, koju je sada preuzeo banjalučki "M:tel", koji je prošle godine ostvario neto dobit od 106,4 miliona KM.

Krajnji rezultat "BH Telecoma", kako se navodi u izvještaju, pogoršali su rashodi koji su povećani za više od šest posto i iznose 488,5 miliona KM. Na povećanje rashoda utjecali su viši troškovi zaposlenih za oko tri miliona KM, kao i veća amortizacija za 5,7 miliona KM. Dugoročne obaveze "BH Telecoma" iznose 33,6 miliona KM, a kratkoročne 136,3 miliona KM. Kada je u pitanju kapital kompanije, on iznosi 1.067.425.308 maraka. Riječ je o padu dobiti treću godinu zaredom.

No, iz ove firme jučer nam je rečeno da se "BH Telecom" nalazi u prvoj godini novog trogodišnjeg plana i početku novog planskog perioda.

Nezakonite radnje

- Okolnosti poslovanja u 2014. godini između ostalog su obilježene i ponašanjem konkurencije, nerijetko i bez poštivanja zakonskih obaveza i normi, pri čemu se ignorisanje zakonske regulative reklamira i ističe kao prednost. No, takav način poslovanja ova firma nije spremna da podrži - rečeno nam je iz "BH Telecoma".

Pad prihoda za 2,6 posto

Iz "BH Telecoma" pojasnili su nam da su im i prihodi manji za 2,6 posto, ali da je razlog tome što je kompanija prošle godine izašla na tržište s velikim brojem sniženja i za krajnje korisnike.