CRNA HRONIKA

KRIJUMČARILI DUHAN U akciji kodnog naziva "Izvor" uhapšene tri osobe

Po nalogu Tužilaštva BiH

Redakcija

6.5.2015

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici MUP-a RS, uz asistenciju MUP-a USK, realizirali su akciju kodnog naziva „Izvor“.

Tokom akcije, na području Banja Luke i Velike Kladuše uhapšene su tri osumnjičene osobe, koje su dovedene na ispitivanje u Tužilaštvo BiH.

Provodeći istragu i surađujući sa pravosuđem Republike Hrvatske, Tužiteljstvo BiH i policijske agencije prikupili su dokaze da su navedeni osumnjičeni u više navrata, iz BiH prema teritoriju R Hrvatske, izvršili krijumčarenje sirovog duhana, u količinama od 150 i 200 kilograma, kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist.

Osumnjičeni su pod istragom da su počinili kazneno djelo-Organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe iz članka 215. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom Krijumčarenje iz članka 214. KZ BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, s obzirom da su priznali izvršenje kaznenog djela, nije traženo njihovo dalje zadržavanje, a istraga se nastavlja u pravcu podizanja optužnice.