BIH

NEKA VAS NE ZAVARA SUNCE Poslijepodne se pripremite za kišu i grmljavinu!

Vremenska i bioprognoza

Autor:Dž. Č.

6.5.2015

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladavati sunčano vrijeme uz umjerenu naoblaku, dok se u drugoj polovini dana oćekuje povečanje oblačnosti sa zapada.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH), poslije podne i u noći na četvrtak u Bosni se očekuju pljuskovi i grmljavina. Jače grmljavinsko nevrijeme je moguće u sjevernim područjima Bosne.

U Hercegovini slabih lokalnih pljuskova će biti u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne južnog i jugozapadnog smjera, poslije podne u skretanju na sjeverni i sjeverozapadni smjer. Najniža jutarnja temperatura zraka između 12 i 18 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 32 stepena Celzijusa. 

U Sarajevu umjereno, poslije podne i pretežno oblačno vrijeme. U noći na četvrtak se očekuje pljusak kiše. Jutarnja temperatura zraka oko 14, a najviša dnevna oko 30 stepeni Celzijusa. 

Bioprognoza

Prije podne će biti ugodnije u cijeloj zemlji, a u drugom dijelu dana očekuje se pogoršanje vremenskih prilika, izraženije na sjeveru, usljed čega će se pojačati tegobe kod osjetljivih osoba. Kako navode iz FHMZ-a moguće su reakcije na vrijeme u vidu glavobolje, dekoncentracije i malaksalosti. Negativni uticaj promjene vremena postepeno će se širiti ka jugu.