GLOBUS

Republikanac Mike Huckabee ponovo kandidat za Bijelu kuću

Bivši baptistički pastor, guverner i voditelj na televizji Fox News

Fena

5.5.2015

 

Huckabee, bivši baptistički pastor, guverner i voditelj na televizji Fox News, objavio je u utorak svoju kandidaturu za republikanskog kandidata za predsjedničke izbore u 2016. godini, i šesti je kandidat koji je zvanično u utrci.

- Ja sam kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država - kazao je Mike Huckabee u govoru u Hopeu, u Arkanzasu, državi na jugu SAD-a, u kojoj je rođen.

U 59. godini, on se predstavlja kao kandidat ruralne i evangelističke Amerike. Osudio je legalizaciju braka između istospolnih osoba kao "kažnjavanje kršćanske religije".

Bio je guverner Arkanzasa od 1996. do 2007. godine, zatim kandidat za izbor predsjedničkog kandidata 2008. Izgubio je od senatora Johna McCaina koji je bio protukandidat Baracku Obami.

On je prvi izbor samo za 5 posto republikanskih birača, daleko iza Jeba Busha (23 posto) koji se još nije zvanično kandidirao, rezultati su ankete koju su radili Wall Street Journal i NBC News objavljeni u utorak.

Ostali zvanični kandidati su po redu prijavljivanja: senator iz Texasa Ted Cruz, senator iz Kentuckyja Rand Paul, senator sa Floride Marco Rubio, bivši hirurg Ben Carson, bivša direktorica Hewlett-Packarda Carly Fiorina.

Na strani demokrata prijavila se bivša državna tajnica Hillary Clinton i sentaor iz Vermonta Bernie Sanders.