BIH

OPREZ Zbog visokih temperatura i grmljavine upaljen meteoalarm

Žuto svjetlo na meteoalarmu znači potencijalno opasno vrijeme

Autor:A. Vr.

5.5.2015

Sutra će u BiH maksimalna temperatura vazduha biti i iznad 32 stepena Celzija zbog čega je uključen žuti meteoalrm za područje Banja Luke, Prijedora i Višegrada.

Kako meteorolozi najavljuju poslije podne se očekuju pljuskovi i grmljavina, pa je zbog toga također upaljen žuti meteoalrm u Prijedoru, Banja Luci, Sarajevu i Tuzli.

"U drugoj polovini dana povečanje oblačnosti sa zapada. Poslije podne i u noći na četvrtak u Bosni se očekuju pljuskovi i grmljavina. Jače grmljavinsko nevrijeme je moguće u sjevernim područjima Bosne. U Hercegovini slabih lokalnih pljuskova će biti u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne južnog i jugozapadnog smjera, poslije podne u skretanju na sjeverni i sjeverozapadni smjer. Najniža jutarnja temperatura zraka između 12 i 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 32 stepena Celzija", navode iz federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Inače žuto svjetlo na meteoalarmu znači potencijalno opasno vrijeme te se upozoravaju građani da budu na oprezu ako namjeravaju prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima.

U srijedu, 6.05.2015. u Bosni i Hercegovini prije podne sunčano uz umjerenu naoblaku. U drugoj polovini dana povečanje oblačnosti sa zapada. Poslije podne i u noći na četvrtak u Bosni se očekuju pljuskovi i grmljavina. Jače grmljavinsko nevrijeme je moguće u sjevernim područjima Bosne. U Hercegovini slabih lokalnih pljuskova će biti u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Vjetar slab do umjerene jačine. Prije podne južnog i jugozapadnog smjera, poslije podne u skretanju na sjeverni i sjeverozapadni smjer. Najniža jutarnja temperatura zraka između 12 i 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 26 i 32 °C.

U četvrtak, 7.05.2015. će jače naoblačenje sa zapada usloviti kišu i pljuskove u ranim jutarnjim satima. Padavine će se premještati sa zapada prema istoku i jugu zemlje. Prije podne padavine će prestati u većem dijelu zemlje. Od sredine dana očekuje se prestanak padavina i na jugu i istoku zemlje. Poslije podne i u noći na petak razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 23 °C, na jugu Hercegovine od 23 do 28 °C.

U petak, 8.05.2015. u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 6 i 11 °C, na jugu Hercegovine od 10 do 15 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 °C, na jugu Hercegovine od 24 do 27 °C.

U subotu, 9.05.2015. u Bosni i Hercegovini veći dio dana sunčano uz umjerenu naoblaku. Poslije podne i u noći na nedjelju u većem dijelu zemlje se očekuje kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12 °C, na jugu Hercegovine od 11 do 16 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 27 °C.