BIH

Učesnici regionalnog dijaloga Evropa – BiH održali zajedničku molitvu u Srebrenici

Posjetili Memorijalni centar Potočari

A.U.

5.5.2015

Učesnici Regionalnog dijaloga Evropa - Bosna i Hercegovna su danas nastavili rad u Tuzli i Srebrenici, saopćeno je.

"Obišli smo centar s idejom da u razgovoru s predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe i forenzičarima, učesnicima omogućimo svjedočenje strahota iz skorije historije, ali i kao način koji bi vodio uspostavljanju iskrenijeg procesa pomirenja", rekla je Sabiha Husić, direktorica "Medice" Zenica, koja je zajedno s Institutom za pravdu i mir iz San Dijega i Mrežom religijskih i tradicionalnih mirotvoraca organizator konferencije.

Po dolasku u Srebrenicu, učesnici su posjetili Memorijalni centar Potočari, gdje je u znak počasti nevinim žrtvama, obavljena zajednička judaističko-kršćansko-islamska molitva.

Učesnici konferencije razgovarali su s predstavnicima udruženja i religijskih zajednica u Srebrenici, kao i s preživjelim žrtvama genocida.

"Suočavanjem s prošlošću liječimo sopstvena sjećanja", istaknuo je jedan od učesnika, fra Ivo Marković.

Regionalni dijalog Evropa - Bosna i Hercegovina je četvorednevna međunarodna konferencija čiji je domaćin BiH, a održava se u Sarajevu, Tuzli, Srebrenici i Zenici u cilju iznalaženja novih perspektiva i saradnje u borbi protiv nasilnog ekstremizma, u organizaciji "Medica" Zenica.

Učesnici konferencije su lideri, aktivisti, mirotvorci, kreatori politika, akademici i mladi ljudi iz 18 zemalja.

Sutra je na programu posjeta "Medici" Zenica.