BIH

Pet miliona eura za zatvaranje kolektivnog centra u Domu penzionera

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS posjetio Doboj

Autor:M. Čabrić

5.5.2015

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS Davor Čardaš  je boravio u Doboju. U razgovoru s dobojskim gradonačelnikom Obrenom Petrovićem dogovorena je dinamika  zatvaranja kolektivnih centara u dobojskom kraju, prije svih Doma pernzionera u kojem je smješteno oko 120 osoba.

Ovdje sam već pet godina. Kuća mi je do temelja porušena i nemam se gdje vratiti. Čekamo da nam neko pomogne - kaže Milka Božanović iz  Svinjašnice kod  Zavidovića.

Kroz regionalni program stambenog zbrinjavanja ovaj kolektivni centar dogodine bi trebao biti zatvoren.

- U projektu CEB 2 je 18 miliona i nešto eura, a Grad Doboj od toga treba imati ukupnu investiciju oko pet miliona eura, izravno iz Vlade, a oko milion i po će sudjelovati sam Grad Doboj-kazao je, nakon razgovora s dobojskim domaćinima, Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS.Dogovorena je i dinamika realizacije cijelog posla.

- Do avgusta mjeseca će biti završena projektna dokumentacija kada ćemo izdati  gradjevinsku dozvolu i odmah u septembru mjesecu se raspisuje tender – kazao je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Izgranja pet stmabenih zgrada sa ukupno 134 stana planirana je u dobojskom prigladskom naselju Bare. Stanovnici ovog kolektivnog centra u nove stanove bi trebali useliti krajem 2016. godine.