BIH

Sastanak predstavnika bh. vlasti i MMF-a: Razgovarano i o reformama u poreznom sektoru

Strukturalne reforme

Autor:Fena

5.5.2015

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarali su danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije Ron van Rooden. 

Misija MMF-a se nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini i sa bh. vlastima vodi razgovore u okviru kosultacija po članu IV što podrazumijeva strukturalne reforme, politike za očuvanje makro-ekonomske stabilnosti, politike za ubrzanje rasta i zaposlenosti, reforme za unapređenje poslovnog okruženja i tržišta rada, kao i o mogućim modalitetima novog aranžmana sa MMF-om. 

Šef misije Van Rooden je, tom prilikom, rekao da je neophodno raditi na fiskalnoj konsolidaciji kako bi dug imao trend opadanja, kao i na povećanju prihoda kako bi se na kvalitetniji način kontrolisali rashodi. Istaknuo je i da postoji vidljiva predanost i veći nivo koordinacije svih vlada i da je to kvalitetan i pozitivan korak, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

On je rekao da bi za bilo kakav novi program MMF-a sa BiH moralo biti dosta prethodnih mjera kako bi se vidjela namjera da se želi poboljšati poslovni ambijent u BiH. 

Razgovarali su o reformama u poreznom sektoru, carinskim propisima, finansijskom sektoru, a izražen je i interes u ostvarivanju napretka u reformi javne uprave i za to su zainteresirani svi nivoi vlasti. 

Predsjedavajući Zvizdić je informisao delegaciju MMF-a da Vijeće ministara BiH ima agendu budućih ekonomskih reformi koja tretira identične probleme i istaknuo da početak provođenja kredibilnih reformi treba da bude prethodni uvjet. Rekao je da ćemo u narednom periodu biti potpuno posvećeni ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, povećanju stepena finansijske discipline, finansijskoj stabilizaciji, otvaranju novih radnih mjesta, novim investicijama i svim aspektima koji mogu unaprijediti ekonomski razvoj BiH. 

Naglasio je da ovaj saziv Vijeća ministara ima kapacitete da ispunjava evropsku agendu i da krene putem reformi. 

Sastanku su prisustvovali i Ruben Atoyan, rezidentni predstavnik MMF-a i Ricardo Llaudes, glavni ekonomista u misiji MMF-a u BiH.